Podignuta optužnica protiv oficira Oružanih snaga BiH

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv oficira Oružanih snaga BiH
Arhiv / Ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podiglo optužnicu protiv Ramiza Mićivode (50), koji se tereti da je počinio kazneno djelo zlouporebe položaja.

Prema navodima optužnice, Mićivoda se tereti da je u svojstvu djelatne vojne osobe, u činu pukovnika OS BiH, zaduženog za civilno-vojnu saradnju, u brigadi taktičke podrške u kasarni Rajlovac, zloupotrijevio službeni položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist.

"On se tereti da je, koristeći svoj položaj, zahtjevao i dobio novac od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini kasarne Rajlovac, kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu OS BiH, za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten.

Prema navodima optužnice, optuženi se sastajao sa oštećenima i zahtjevao novac, te je u dva navrata od oštećenih na dogovorenom mjestu preuzeo novac.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH prekoračio granice svojih službenih ovlasti te pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist i drugom nanio štetu te na taj način počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZ BiH", navodi se u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije