OSA obavijestila: Oružane snage BiH podigle mjere sigurnosti

Radiosarajevo.ba
OSA obavijestila: Oružane snage BiH podigle mjere sigurnosti
Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za odbranu BiH pojačali su mjere sigurnosti na svim lokacijama koje su u njihovoj nadležnosti.

Poseban akcenat stavljen je na skladišta naoružanja i municije, prenosi Glas Srpske.

Pojačane mjere sigurnosti uvedene su 10. decembra navečer i još uvijek su na snazi.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da se radi o reakciji na informaciju koja je stigla iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

"Reagujemo na svaku informaciju koju dobijemo od OSA-e. To su redovni poslovi. OSA je došla do određenih saznanja i dala informaciju povjerljive prirode pa ne mogu iznositi detalje zbog čega su preduzete ove mjere", kaže Jerinić za Glas Srpske i dodaje da će pojačane mjere sigurnosti biti na snazi do daljnjeg i da stanovništvo nema razloga za brigu.

Portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović rekla je da će proslijediti informacije u vezi sa preduzimanjem pojačanih sigurnosnih mjera čim ih dobije od nadležnih službi, ali odgovor nije stigao.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Mirko Tepšić i direktor OSA Osman Mehmedagić nisu odgovarali na telefonske pozive.

Mjere sigurnosti bile su podignute na najviši nivo i kada je u novembru prošle godine terorista Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH i ranio još tri osobe. Posljednjih godina u Oružanim snagama zabilježen je niz afera u vezi sa nestankom oružja i municije iz vojnih skladišta. Zato Ministarstvo odbrane odavno sprovodi inspekciju svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava pri Oružanim snagama, ali još nije poznato koliko naoružanja i vojne opreme ima u magacinima.

Ranije je utvrđeno da je iz vojnog skladišta kasarne u Visokom nestalo 47 pištolja, dok je u Busovači nestalo 8.500 komada municije i desetak ručnih bombi. U Doboju je na putu od kasarne do poligona za uništavanje nestalo 5.000 granata. U kasarni u Mrkonjić Gradu zabilježen je nedostatak navodeće rakete "fagot" namijenjene za uništavanje tenkova. Iz firme "Pretis", u kojoj se vrši uništavanje nepotrebnog naoružanja i municije, nestalo je 11,5 tona eksploziva.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Mirna Miljanović kaže da su uveli redovne godišnje pojačane mjere sigurnosti, ali da nisu postupali na osnovu informacije iz OSA-e.

"Mi te mjere uvijek preduzimamo tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Očekuje se pojačan priliv građana iz inostranstva, pojačana frekvencija saobraćaja, a ima i više organizovanih okupljana koje treba obezbijediti. Pripadnici MUP-a koji obezbjeđuju objekte zato nose oružje dugih cijevi. Pojačane su i kontrole u saobraćaju", rekla je Miljanovićeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije