Sigurnosni izazovi: Kako se BiH bori protiv terorizma?

Radiosarajevo.ba
Sigurnosni izazovi: Kako se BiH bori protiv terorizma?
Ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić razgovarao je danas s Julianom Kingom, komesarom Evropske unije za sigurnost.

Razgovarano je o globalnim sigurnosnim izazovima, posebno terorizma, jačanju saradnje te evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ministar Mektić upoznao je komesara Kinga s aktivnostima koje BiH poduzima u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma. Kada je u pitanju terorizam, istaknuta je važnost preventivnog djelovanja, kao i deradikalizacije osoba koje su osuđene za terorizam i trenutno se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne.

Govoreći o saradnji BiH i EU, posebno je naglašen značaj nedavno uspostavljene operativne saradnje s EUROPOL-om, čime je BiH postala dio sigurnosnog sistema EU. Imenovanjem oficira za vezu, što se očekuje uskoro, bit će omogućena brža i efikasnija saradnja i razmjena informacija s državama članicama EU.

Komesar King je istaknuo da će EU nastaviti podržavati BiH u ispunjavanju obaveza na putu EU integracija i dostizanju evropskih standarda, ali i u svim drugim segmentima za koje Ministarstvo za sigurnost iskaže potrebu.

Sastanak je održan na marginama Ministarskog foruma o pravosuđu i unutrašnjim poslovima Evropske unije i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije