Oružane snage BiH se modernizuju: Uskoro nabavka helikoptera i oklopnih vozila

Srna
Oružane snage BiH se modernizuju: Uskoro nabavka helikoptera i oklopnih vozila
Vrlo skoro Oružane snage Bosne i Hercegovine mogle bi postati vlasnik novi borbenih sredstava i vozila, barem ukoliko se bude ispunjavao Plan modernizacije naše vojske, koji su sačinili Ministarstvo odbrane i Predsjedništvo BiH.

To je, uz Pregled odbrane, jedan od najvažnijih dokumenata, kojim se određuje rad OS BiH u narednih deset godina, posebno kroz nabavku vojne opreme i unutrašnje uređenje.

U sklopu Plana modernizacije OS BiH predviđena je, između ostalog, nabavka helikoptera, borbenih oklopnih vozila, točkaša za pješadiju, kvalitetnih protivoklopnih sistema, protivvazdušnih sistema i oruđa, opreme za pomoć civilnim strukturama, kao i oprema za jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Sve to, zajedno sa in­for­ma­ci­ja Mi­nis­tar­stva odbrane o ovom do­ku­men­tu na dne­vnom je re­du sjedni­ce Pred­sta­vni­čkog do­ma Par­la­men­tar­ne skup­šti­ne BiH ove se­dmi­ce.

Pla­nom od­bra­ne pre­dvi­đe­no je i sma­nje­nje bro­ja pro­fe­si­onal­nih voj­nih li­ca u Oru­ža­nim sna­ga­ma sa pos­to­je­ćih 10.000 na 9.200, a re­zer­vnog sas­ta­va sa 5.000 na 4.600, dok je broj ci­vi­la os­tao ne­pro­mi­je­njen i izno­si 1.000.

Ovim do­ku­men­tom broj per­spe­kti­vnih lo­ka­ci­ja sa pos­to­je­će 63 sma­nju­je se na 57, od če­ga su šest skla­di­šta mu­ni­ci­je i min­sko-ek­splo­zi­vnih sred­sta­va.

Pre­gle­dom od­bra­ne, ko­ji je Pred­sje­dniš­tvo usvo­ji­lo na sje­dni­ci 24. no­vem­bra pro­šle go­di­ne, u se­gmen­tu po­bolj­ša­nja i una­pre­đe­nja in­ži­nje­rij­ske po­drške pri pje­ša­dij­skim bri­ga­da­ma ugra­đe­ne su in­že­nje­r­ske če­te ko­je će bi­ti po­pu­nja­va­ne je­dnim akti­vnim in­ženjer­skim vo­dom, dok će se os­ta­li dio na­la­zi­ti u re­zer­vi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije