Koliku kaznu mogu dobiti Šuman i pomagači za ubistvo Farisa Pendeka i šta o svemu kaže Ifet Feraget

11
N. Žunić
Koliku kaznu mogu dobiti Šuman i pomagači za ubistvo Farisa Pendeka i šta o svemu kaže Ifet Feraget
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Adem Šuman sproveden u prostorije Tužilaštva KS

Ubistvo Farisa Pendeka, 19-godišnjaka iz Sarajeva, koje se desilo u nedjelju, 28. januara, šokiralo je Bosnu i Hercegovinu, ali i region.

Za ubistvo 19-godišnjaka je osumnjičen Adem Šuman (23), kojeg se tereti da je hicima iz vatrenog oružja usmrtio Farisa Pendeka. Osim njega, uhapšeni su i Elmedin Gradiščić i Mersim Saljević, koji se terete da su počinitelju pomagali u pokušaju bijega nakon izvršenog krivičnog djela. 

Detalji ovog slučaja su stravični. Prema onome što je otkriveno na određivanju pritvora za uhapšenu trojku, svemu je prethodila svađa u prometu, odnosno reakcija prvooptuženog. 

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Na ročištu održanom 1. februara, otkriveni su neki detalji koji su prestravili javnost. Šuman je, prema navodima Tužilaštva, pratio automobil u kojem se nalazio Faris Pendek te prišao vozilu, s raširenim rukama. 

Na pitanje 'Šta je problem?', odgovorio je tako što je prešao na suvozačevo mjesto svog vozila, te udario vozača automobila i još jednog momka. Zatim je izvadio pištolj i pucao, te su hici pogodili Pendeka, koji je nažalost preminuo vrlo brzo.

Potvrđeno: Određen pritvor osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka i njegovim pomagačima

Potvrđeno: Određen pritvor osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka i njegovim pomagačima

Ovaj slučaj je ponovo izazvao snažnu reakciju u javnosti širom BiH. Među ljudima koji su bili pogođeni je i advokat Ifet Feraget, koji je javnosti poznat po svom angažmanu na slučaju 'Dženan Memić', gdje je također ubijen mladić iz Sarajeva.

Feraget u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kaže da je već upozoravao na ovakve stvari, te da je još rano govoriti o mogućoj presudi u ovom slučaju. 

"Teško je govoriti o bilo kojem slučaju dok se ne utvrde činjenice. osnova u pravu je: daj mi činjenice, dat ću ti pravo. Ono što znamo iz javnosti jeste da se desilo nasilje, ponovo se desilo nasilje u obliku koji se vrlo često dešava, to je nelegalno korištenje oružja. To je ničim izazvano nasilje, dakle bezobzirno nasilničko ponašanje prema onome što smo mogli čuti. Ja u svakom slučaju tražim odgovornost policije, koja je zakazala.

Nama trebaju policajci koji će prevenirati ovakve stvari. Radi se očigledno o licima koja su kriminogenog ponašanja, koja nelegalno koriste oružje, koja su poznata po čitavom nizu i saobraćajnih i drugih prekršaja, posjedovanju opojnih droga i tako dalje.

Obzirom na sve okolnosti, mediji su prenijeli da su bili pod uticajem droga. Tu će očigledno sada biti i vještačenja, jer da bi neko bio krivično odgovoran, on mora biti uračunljiv. Osoba koja u vrijeme izvršenja djela iz određenih razloga nije mogla da shvati to što radi, ona nije uračunljiva. Ja se nadam da će vještačenje potvrditi da se radi o uračunljivom licu, ali ne znam u kakvom je stanju bilo tokom izvršenja djela", kaže Feraget. 

Detalji iz sudnice na ročištu Ademu Šumanu: Nije ovo bila svađa u saobraćaju, ovo je čin nasilnika!

Detalji iz sudnice na ročištu Ademu Šumanu: Nije ovo bila svađa u saobraćaju, ovo je čin nasilnika!

Mada proces jeste u ranom stadiju, može se reći kako po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, to jeste članu 166, predviđena kazna zatvora je minimalno 5 godina, s tim da limita nema. Ako bude osuđen po ovom članu, Adem Šuman bi mogao provesti do 45 godina iza rešetaka. 

Za naš portal je komentarisao i pomagače, odnosno Elmedina Gradiščića i Mersima Saljevića, koji su također uhapšeni i kojima je određen pritvor. 

"Što se tiče pomaganja, pomaganje je neiscrpan niz radnji, dakle bilo kojeg lica koje pomaže u učinjenju djela ili koje pomaže nakon izvršenja djela. Za samo krivično djelo je predviđena i kazna doživotnog zatvora, obzirom da se radi o teškom ubistvu. Ipak, vrlo je rano za davanje bilo kakvih prognoza", dodaje Feraget.

Prema KZ FBiH, za pomaganje u ovako svirepom i teškom zločinu, dvojac bi mogao biti iza rešetaka od jedne do čak 10 godina

Kako je još naveo, ovo se već po ko zna koji put ponavlja u našoj zemlji. 

Adem Šuman, privođenje
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Adem Šuman, privođenje

"Ono što je šokantno jeste da nam se to ponavlja i ja sam davno, prije osam godina kada sam počeo raditi na predmetu 'Dženan Memić', rekao da ukoliko se taj i slučaj 'David Dragičević' ne razriješi, da ćemo imati multipliciranje tih problema. Mi ponovo imamo problem i sa neblagovremenim obavještavanjem javnosti i sa nekakvim izjavama iz policije, da će oni vršiti istragu. Policija ne vrši istragu, to radi tužilaštvo. Očigledno je da na relaciji tužilaštvo-policija još ne štima", rekao je Feraget za naš portal.

Advokat je iznio i jednu važnu stvar - nivo zabrinutosti koji ima kao građanin Sarajeva. 

"Ne želim da prebacujem na bilo koga odgovornost, ali i kao građanin sam zabrinut. Svi mi koji sjednemo u automobil doživimo svaki dan neku neugodnost u saobraćaju. Sada se postavlja pitanje: Gdje je granica ovakvog nasilničkog ponašanja? Da li je iko od nas zaštićen u saobraćaju, trebamo li svi da strepimo kad sjednemo za volan automobila?", pita se advokat Feraget. 

Za kraj, rekao je i kakvu presudu očekuje.

U toku ročište Ademu Šumanu - njegov advokat tražio da se javnost isključi sa suđenja

U toku ročište Ademu Šumanu - njegov advokat tražio da se javnost isključi sa suđenja

"Jako je rano za generalne prognoze, ali nadati se da će tužilaštvo uspjeti dokazati sve one bitne okolnosti, te da će ovaj slučaj biti sankcionisan i da će biti poslana jedna jaka poruka. Trebaju nam takve presude jer očigledno je da je prevršena svaka mjera. Ovdje se ništa nije desilo, a uzoran mladić je izgubio život. To je jedna katastrofa, i trebalo bi cijelo Sarajevo izaći na ulicu i da kažemo dosta. Dakle, treba nam odgovorna policija, koja će prevenisati djela. Nama ne treba policija koja hapsi ubice, nego koja prevenira ubistva", rekao je Ifet Feraget za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije