Detalji iz sudnice na ročištu Ademu Šumanu: Nije ovo bila svađa u saobraćaju, ovo je čin nasilnika!

3
D. S.
Detalji iz sudnice na ročištu Ademu Šumanu: Nije ovo bila svađa u saobraćaju, ovo je čin nasilnika!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ročište Ademu Šumanu

U Kantonalnom sudu za ročištu u Sarajevu održano je ročište Ademu Šumanu, koji je osumnjičen da je 28. januara 2024. pucao u Farisa Pendeka i usmrtio ga. 

Tužilaštvo za Šumana traži jednomjesečni pritvor. Njegov advokat Damir Kočo zatražio je da se javnost isključi sa suđenja, poručivši kako će se tokom procesa otkrivati pojedine stvari koje "nisu u interesu da se objave u javnosti", no sutkinja Melika Murtezić je to odbila. Više o tome čitajte OVDJE.

Potom je tužiteljica iznijela potresne detalje iz kobne noći. Kaže da je te noći, kada je stigla na mjesto užasa, ugledala "mrtvo dijete, sa aparatićem za zube": "Vidjela sam smoki, slatkiše, čokolade u automobilu i pitala sam se šta je motiv?"

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Istakla je kako ovo nije bila svađa zbog nesporazuma u saobraćaju, o čemu se ranije spekuliralo: "Ovo je bio školski primjer bezobzirnog ponašanja nasilnika. Oni ne da nisu znali, već nisu bili s iste planete."

Potom je potvrdila da su i Šuman i njegova dva pomagača, Mersim Saljević i Elmedin Gradišić, ranije osuđivani i poznati kao konzumenti narkotika. Jedan od njih je bio pod utjecajem amfetamina i prilikom hapšenja. 

Emotivan govor Farisovog brata: 'Ja to malom bratu nisam rekao, a volio sam ga više od ikoga'

Emotivan govor Farisovog brata: 'Ja to malom bratu nisam rekao, a volio sam ga više od ikoga'

A, onda je rekla kako je Šuman svoj Peugoet 208 vozio iza automobila u kojem su bili mladići, među njima i ubijeni Faris Pendek. Prema njenim navodima, Šuman se bez razloga, s leđa približio automobilu, mašući rukama.

"Oni su otvorili prozor i pitali - šta je problem? Šuman je tada skočio na mjesto suvozača i kroz prozor svog automobila udario i vozača i momka na zadnjem sjedištu. Potom je iz 'kasete' uzeo pištolj i u namjeri da ubije Emana, upucao je Farisa koji je sjedio pored njega", navela je tužiteljica.

Faris je vrlo brzo preminuo.

Adem Šuman je, dalje nastavlja tužiteljica, pozvao Elmedina Gradišića, koji je sakrio vozilo, a onda i Mersima Saljevića - inače taxi vozača iz Sarajeva - koji ga je prevezao u Zenicu: "Šuman se predao samo zato jer je već bio otkriven - Gradišić ga je nazvao i rekao da mu pretresaju kuću."

Veliki broj građana Sarajeva okupio se u školi da odaju počast brutalno ubijenom Farisu Pendeku

Veliki broj građana Sarajeva okupio se u školi da odaju počast brutalno ubijenom Farisu Pendeku

Određivanje jednomjesečnog pritvora, osim Šumana, predloženo je i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću iz istih razloga.

Određivanju pritvora osumnjičenima protive se njihovi advokati Damir Kočo, Damir Beglerović i Sead Zijadić.

Beglerović tvrdi da je drugoosumnjičeni čak pomogao MUP-u KS i Tužilaštvu.

"On nije znao šta je Šuman napravio, on je pomogao Tužilaštvu, doveo lice u MUP da se preda".

Odbrana trećeosumnjičenog tvrdi da njegov branjenik nije znao šta je Šuman napravio kada su se sastali.

"Uzeo je vožnju u okviru posla i vratio se, predao smjenu i otišao kući", naveo je Zijadić.

Podsjetimo, u nedjelju, 28. januara 2024. godine, oko 23.35 sati, PU Novi Grad obaviještena je da je na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića došlo do upotrebe vatrenog oružja. 

Vozaču D. K. (2005) i putniku E. R. (2005) su konstatovane lakše tjelesne povrede, dok treći putnik iz vozila, B. H. (2005) nije povrijeđen. Uviđajem je rukovodila tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a obavili su ga pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

U poslijepodnevnim satima, dana 29. januara 2024. godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom postupajuće tužiteljice, lišili su slobode Adema Šumana, rođen 2000. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubistvo (član 166. stav 2, tačka b) KZ FBiH) na štetu Farisa Pendeka (2005).

U nadležnost Tužilaštva KS u utorak, 30. januara, u popodnevnim satima sproveden je ubica Adem Šuman i pomagači E.G. (1987) i M.S. (2000), obojica iz Sarajeva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije