Mama Farisa Pendeka u suzama: 'Pošao je kući i ja mu kažem sine, nemoj izlaziti, sutra je škola'

1
Radiosarajevo.ba
Mama Farisa Pendeka u suzama: 'Pošao je kući i ja mu kažem sine, nemoj izlaziti, sutra je škola'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Erna Pendek

Veliki broj građana okupio se večeras u dvorištu Osnovne škole Osman Nakaš na Čengić Vili u Sarajevu, kako bi odali počast ubijenom Farisu Pendeku. 

Emotivna poruka majke ubijenog Farisa Pendeka dirnula je srca mnogih. U ispovijesti punoj bola i tuge, majka se obratila prisutnima. Njen govor prenosimo u cijelosti:

"Zahvaljujem se učiteljici Tatjani, hvala razrednoj, hvala Petoj gimnaziji i djeci koja su ovo učila za mog Farisa. Nisam imala snage, ali zbog sviju vas evo došla sam da vam se zahvalim i nadam se da će moj Faris biti posljednja osoba u ovom gradu, u ovoj državi, koji je stradao i koji je ubijen samo zato što se vraćao kući.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Pošao je kući i ja mu kažem sine nemoj izlaziti sutra je škola, a on mi je odgovorio odoh majko neću dugo, vratiću se i nikad mi se više nije vratio, nikada njegove lijepe zelene oči. Moja duša..."

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo, iako nije organizator, podržalo je ovu incijativu, te je pozvalo roditelje da se pridruže skupu i na “miran i dostojanstven način odaju počast našem djetetu-srednjoškolcu."

Podsjetimo, u nedjelju, 28. januara 2024. godine, oko 23.35 sati, PU Novi Grad obaviještena je da je na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane NN muškarca.

Vozaču D.K. (2005) i putniku E.R. (2005) su konstatovane lakše tjelesne povrede, dok treći putnik iz vozila, B.H. (2005) nije povrijeđen. Uviđajem je rukovodila tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a obavili su ga pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Zbog sumnje da je ubio Pendeka u ponedjeljak, 29. januara uhapšen je Adem Šuman, te Mersim Saljević i Elmedin Gradišić, koji se sumnjiče da su mu pomogli u tome. Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je u srijedu, 24. januara, Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Šumanu zbog krivičnog djela ubistvo pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju.

Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Sve o brutalnom ubistvu Farisa Pendeka možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije