Uhvaćen na Palama: Ko je danas uhapšeni Marko Trifković Žižan

L. R, F. V.
Uhvaćen na Palama: Ko je danas uhapšeni Marko Trifković Žižan
Foto: Radiosarajevo.ba / Marko Trifković Žižan

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas Marka Trifkovića zvanog Žižan, dugogodišnjeg pripadnika automafije u Bosni i Hercegovini, saznaje Radiosarajevo.ba.

Neslužbeno, Trifković se dovodi u vezu s ubistvima Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo iz oktobra 2018. godine. Još uvijek nije poznato kakva je konkretno njegova eventualna uloga u ovom slučaju bila. 

Uhapšen Marko Trifković Žižan, dovodi se u vezu s ubistvima policajaca MUP-a KS

Ono što znamo jeste da je već duže vremena bio u bijegu...

Uhapšen je danas na Palama, po raspisanoj potjernici.

"Policijski službenici SIPA-e, na području Pala, u saradnji sa policijskim službenicima MUP RS-a, lišili slobode jedno lice koje se dovodi u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela i za kojim je bila raspisana potraga. Navedeno lice se trenutno nalazi u prostorijama SIPA i nad njim vrši kriminalistička obrada", potvrđeno je danas pisanje našeg portala..

A, ko je Žižan? 

Marko Trifković rođen je 1978. godine u Sarajevu.

Ime Marka Trifkovića u medijima se prvi put pojavio 2018. godine, kada je Tužilaštvo BiH podiglo jednu od najvećih optužnica od kada postoji.

Na spisku optuženih našlo se 27 imena, kojima su na teret stavljene organizovana krađa i preprodaja oko 200 skupocjenih automobila vrijednih više miliona maraka.

Grupa je razbijena u akciji Volan, koja je pokrenuta 2011. i trajala do 2016. godine zbog sumnje da su njeni članovi duže vrijeme krali automobile na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva i drugih krajeva BiH.

Istražioci su došli do informacija da su uglavnom krali skupocjene automobile njemačkih proizvođača Audi, BMW, Mercedes i Folksvagen. Na meti su im se najčešće nalazila vozila Golf i Audi.

U optužnici je tada navedeno da su ukradene automobile skrivali, mijenjali njihove identifikacione brojeve, a zatim ih preprodavali. Dio plijena su sjekli i prodavali u dijelovima, a u nekim slučajevima su od vlasnika ukradenih automobila iznuđivali novac za otkup.

"Automobile su skrivali na unaprijed pripremljenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala i Sokoca. Često su ubrzo poslije krađe kontaktirali vlasnike vozila, od kojih bi iznuđivali novac za otkup. Ukoliko vlasnici nisu pristajali da plate otkup, članovi grupe bi falsifikovali dokumentaciju i automobile preprodavali u BiH ili zemljama regiona", saopštilo je tada Tužilaštvo BiH.

Koristili su specijalizovane dekodere za otključavanje najluksuznijih automobila. Uz pomoć dekodera najbolje zaštićeno auto bili su u stanju da ukradu za samo minut. Primjera radi, krađa automobila BMW X6 uz pomoć ovog alata traje svega 50 sekundi.

Grupa je djelovala po precizno utvrđenim pravilima i svaki njen član je imao definisanu ulogu i zadatke.

"Vozila su krali uglavnom u noćnim časovima, bili su naoružani i maskirani, a pri tome su koristili specijalan alat i pribor. Koristili su i radio-stanice putem kojih su prisluškivali policiju i pratili njihovo kretanje da ne bi bili otkriveni", rekli su u Tužilaštvu BiH, ali nisu naveli ko je bio organizator kriminalne grupe.

Kako se tada pisalo, u vrhu ove kriminalne organizacije bili su Danilo Cicović iz Sarajeva, Vladimir Krsmanović sa Sokoca i Sarajlije Marko i Srećko Trifković.

Ukoliko vam je Srećko Trifković poznato ime, riječ je o osobi koja je uhapšena jer se "dovodi u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca". Također, Trifković je krajem decembra prebačen u Banju Luku gdje se dovodi u vezu sa ubistvom biznismena Damira Ostojića Šijana, koji je ubijen u sačekuši kod Banje Luke, u septembru 2018.

Srećko je i prethodno hapšen i osuđivan zbog istih lopovluka. U februaru 2012, nakon priznanja krivice, dobio je godinu i osam mjeseci zatvora zbog krađa vozila i iznuda. Bio je i jedan od optuženih u predmetu Šetač, koji su terećeni za organizovani šverc droge, ali je tada oslobođen krivice zbog "nezakonitih dokaza".

Propjevao policiji: Srećko Trifković odao imena naručilaca i ubica Damira Ostojića

U ovoj grupi kradljivaca auta bili su i Ferdo Vukoja iz Gruda i Goran Nižić iz Ljubuškog bili su zaduženi za krađe uglavnom modela BMW-a. Vukoja je i vlasnik auto-otpada u Grudama, gdje su odvožena neka od ukradenih vozila i sječena u dijelove - rekao je izvor iz istrage.

Bojan Košarac i Njegoslav Milinković učestvovali su u pokušaju krađe BMW-a 4. avgusta 2016. godine kada je poginuo njihov saučesnik Sava Petričević. Ovom trojcu policajci su napravili zasjedu i pucali na njih, a tom prilikom je pogođen Petričević, koji je u bolnici preminuo 29. avgusta. Optuženi Miroslav Pajić hapšen je u Istočnom Novom Sarajevu zbog sumnje da je bombom prijetio supružnicima Ž. V. i B. V, rekavši da će ih ubiti. On je ovo krivično djelo počinio iako su protiv njega na snazi mjere zabrane napuštanja boravišta, koje su mu izrečene nakon hapšenja zbog krađe vozila.

I, dok se na Sudu BiH i dalje vodi slučaj u ovom procesu, pod nazivom "Cicović i dr.", Trifković je izdvojen iz slučaja, zajedno s Bojanom Košarcem koji je, kao i Trifković, pobjegao.

Optuženi u akciji Volan

Sarajevo
Danilo Cicović (41)
Marko Trifković, zvani Žižan (40)
Srećko Trifković (33)
Srećko Mandić (35)
Slaven Dakić, zvani Žućo (30)
Tomislav Petrović, zvani Tomo (30)
Njegoslav Milinković, zvani Ljutan (35)
Bojan Košarac, zvani Čavra (27)
Miroslav Pajić (30)
Sreto Pajić (27)
Davor Ninković, zvani Čupo (38)
Puniša Purković, zvani Puki (54)
Dalibor Vasković (38)
Miroslav Škobo (35)
Mirsad Brkić (54)
Milorad Mirković, zvani Miko (29)
Zoran Čobović, zvani Čobo (39)
Nikola Radić (30)

Sokolac
Zoran Mirjanić, zvani Sušika (37)
Bojan Stašević, zvani Staša (36)
Vladimir Krsmanović, zvani Krša (40)
Branislav Gordić, zvani Ćelo (52)

Grude
Miroslav Čepo (52)
Ferdo Vukoja (44)

Skoplje
Enis Mandal (35)

Mostar
Jozo Markić (35)

Ljubuški
Goran Nižić, zvani Arafat (40)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije