Admir Katica: Naši Adis i Davor dali su život za sigurnost svih nas  

O. K.
Admir Katica: Naši Adis i Davor dali su život za sigurnost svih nas   
Arhiv / Admir Katica

Adis Šehović i Davor Vujinović položili su svoje živote za sigurnost građana glavnog grada Bosne i Hercegovine 26. oktobra prošle godine. Potresan slučaj narušio je mir u Sarajevu i otvorio brojna pitanja o samoj sigurnosti građana glavnog grada BiH.

Pred godišnjicu pogibije dvojice hrabrih policajaca iskoristili smo priliku za razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo, Admirom Katicom.

Iako u vrijeme ubistva policajaca nije obnašao poziciju ministra MUP-a KS, Katica nam kaže da je pogibija Adisa i Davora jedan od najtragičnijih događaja u postratnoj Bosni i Hercegovini.

„To je bio napad na policiju, na organe reda i mira i bili smo svi jako potreseni. Naši Adis i Davor su život dali za sigurnost svih nas. Jako boli činjenica da odgovorni za ubistvo nisu još uvijek privedeni pravdi. MUP KS radi sve kako bismo istražili ubistvo naših kolega. Policijski komesar MUP-a KS je stupio u proaktivnu saradnju sa Kantonalnim tužilaštvom i formiran je poseban tim koji se bavi istraživanjem ubistva naših kolega. Stalna je komunikacija s Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo i poduzima se sve što je neophodno kako bi ovo djelo bilo rasvijetljeno a ubice privedeni pravdi“, kazao je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba ministar Katica dodavši da ne može govoriti u kojoj se fazi nalazi istraga.

Ubijeni policajci Adis i Davor dobit će spomenik u glavnom gradu BiH

Samo ubistvo policajaca probudilo je strah u građanima Kantona Sarajevo, no kako nam je kazao Katica, MUP KS radi sve kako bi sigurnosna situacija u glavnom gradu bila što bolja.

„U proteklom periodu imali smo osiguranje velikih događaja i niz sigurnosnih izazova. Mogu reći da je policija Kantona Sarajevo odgovorila svom zadatku. Od kada sam stupio na funkciju ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo posebno sam posvećen vraćanju struke u policijske redove kroz izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima, te donošenjem novih podzakonskih akata koji će ovu oblast potpuno urediti. Također, posvećen sam i usavršavanju kadra i nabavci neophodne opreme što se tiče edukacije policijskih službenika. Posebno radimo na saradnji sa Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Pravnim fakultetom i svim onima koji nam u ovom smislu mogu biti od koristi, samo sa jakom policijom smo svi sigurni“, kategoričan je Katica.

Godina bez Adisa i Davora: Memorijalni turnir i spomen-ploča za ubijene policajce

Sa ubistvom policajaca postali smo svjesniji u kakvom okruženju rade policajci i sa čim se sve susreću. Ministarstvo unutrašnjih poslova, ističe ministar, radi svakodnevno na stvaranju što boljeg sigurnosnog ambijenta kako bi se smanjio obim svih vrsta kriminalnih aktivnosti, održao javni red i mir, sigurnost u saobraćaju, te poduzele sve aktivnosti kako bi bili u najboljoj službi građanima.

„Podsjetit ću vas da je budžet Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u stalnom porastu od 2014. godine i svake godine je rastao. U odnosu na 2014. godinu sadašnji budžet Uprave policije je 30 posto veći. U tom smislu, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Kantona će i dalje podržavati Upravu policije, kako u nabavljanju neophodne opreme, tako i u stvaranju neophodnih uslova za rad policije“, dodao je Katica.

Sarajevski MUP nabavlja helikopter i formira jedinicu koju će činiti dvije posade

Ministar je iskoristio priliku da nam predstavi i plan formiranja helikopterske jedinice koje je ministarstvo koje predvodi nedavno i iniciralo.

„Jedan od primjera je i formiranje helikopterske jedinice, nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti za operativne poslove MUP-a KS i civilne potrebe. Izmijenili smo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i formalno je osnovana helikopterska jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS a dalje aktivnosti na nabavci višenamjenskog helikoptera i obuci pilota i letača mehaničara je u toku. Specijalni policijski zadaci često se izvode na zahtjevnim i teško pristupačnim terenima i da bi bili u potpunosti uspješni najbolji je prevoz helikopterom. Također, prevoz bolesnih, povrijeđenih osoba u saobraćajnim nesrećama, nekim elementarnim nepogodama ili na bilo koji način, najbrže se obavlja helikopterom“, kazao je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije