Foča: Uhapšene četiri osobe zbog ucjena i prevara

Radiosarajevo.ba
Foča: Uhapšene četiri osobe zbog ucjena i prevara
Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS su nakon višemjesečne istrage, u okviru akcije kodnog naziva "Freud", uhapsili četiri osobe zbog ucjena i prevara.

Navedene aktivnosti provode se pod nadzorom Okružnog tužilaštva Trebinje koje pruža pravnu pomoć postupajućem Tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona Široki Brijeg, saopćio je FUP.

"U sklopu navedene akcije izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području općine Foča, Republika Srpska, te su lišene slobode četri osobe iz Foče inicijala N.D., M.D., D.V. i B.M., koji će uz pratnju policijskih službenika Sektora uniformisane policije FUP-e, iz PU Foča biti sprovedeni u prostorije Federalne uprave policije u Mostaru, gdje će nad istim biti nastavljena kriminalistička obrada, nakon čega će biti u zakonskom roku predati Kantonalnom tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu", navodi se u saopćenju FUP-a.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji potiču iz gore navedenih krivičnih djela, a radi se o većoj količini krivotvorenog novca, te drugi predmeti.

"Za osobe protiv kojih se poduzimaju navedene aktivnosti postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi počinili više krivičnih djela na način da su koristeći faceboook profile kontinuirano postavljali objave za sigurno prognoziranje sportskih rezultata na kojim su postavljali fotografije dobitnih listića sportskih kladionica kao i fotografije i objave dobitnika novčanih dobitaka od prognoziranja sportskih rezultata", stoji u saopćenju.

Osumnjičeni su, kako se navodi, Facebook profile koristili za uspostavljanje kontakata sa osobama (potencijalnim žrtvama prevare) koji su informacije sa navedenih profila prihvatale kao istinite.

"Nakon što bi uspostavili kontakt sa potencijalnim žrtvama iste bi uvjeravali da se radi o ozbiljnim organizacijama koje se bave prognoziranjem sportskih rezultata, sve kako bi isti uspostavili saradnju sa njima, a kad bi potencijalne žrtve na to pristale, koristeći se ucjenama primoravali su ih na daljnju saradnju, te na taj način od istih dobijali veće novčane iznose", navodi se u saopćenju FUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije