"Zadruga": Supružnici Đalić napravili lažne dokumente za 4.000 studenata

Radiosarajevo.ba
"Zadruga": Supružnici Đalić napravili lažne dokumente za 4.000 studenata
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog za pritvaranje devet od 16 osoba uhapšenih u akciji "Zadruga".

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, „oprala“ više desetina miliona maraka.  

U srijedu su izvršeni pretresi na 14 lokacija na području KS-a i to 12 prostorija pravnih lica, pet stanova, šest automobila i 19 osoba. 

Tužiteljica Amra Mehmedić na ročištu je izjavila da su supružnici Đalić  u svojoj agenciji koristili podatke studenata i đaka te su uz pomoć njih sačinjavali lažne dokumente, a sve sa ciljem sklapanja ugovora sa formalnim korisnicima svoje firme o pružanju usluga ili poslova koji se zapravo nikada nisu desili. 

Firmu supružnika Đalić inspekcija je zatvorila nakon šest godina njihovog "rada", 2016. godine, ali se oni nisu dali omesti pa su otvorili novu firmu, ovoga puta kompaniju Eslider d.o.o. i nastavili "poslovati".

Mehmedić je kazala da je prilikom pretresa na čak 30 lokacija pronađena obimna dokumentacija koja se odnosi na čak 4.000 navodnih studenata Prirodno - matematičkog fakulteta u Sarajevu koje je sačinila kriminalna grupa, a koju su koristili za svoje potrebe.

Navela je da su usluge koje su supružnici Đalić pružali svojim klijentima samo su bile paravan koji je služio za izvlačenje gotovog novca.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto.  Dodala je da su tako stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 40 miliona KM te da su budžet BiH oštetili za 30 miliona KM.

 Inače, Tužilaštvo KS-a je pritvor zatražila za Enisu i Sanela Đalića, Huseina Borišića, Adnana Karahasana, Nihada Bilića, Salihu Dervišević, Hadisa Kusturu, Alija Kadrića i Ramiza Durakovića.  Njihovi advokati su se usprotivili prijedlogu Tužilaštva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije