Zatražen pritvor za devet uhapšenih u akciji "Zadruga"

S. H.
Zatražen pritvor za devet uhapšenih u akciji "Zadruga"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Arhiv / Ilustracija ( Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Za sedam uhapšenih u akciji "Zadruga" Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Kantonalnog suda određivanje mjesečnog pritvora.

Pritvor je zatražen za Enisu i Sanela Đalića, Huseina Borišića, Adnana Karahasana, Nihada Bilića, Salihu Dervišević, Hadisa Kusturu, Alija Kadrića i Ramiza Durakovića, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić, zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo.

Kako je navela Bavčić, za Enisu Đalić, Ramiza Durakovića i Huseina Borišića pritvor je zatražen i zbog opasnosti od bjekstva.

Mjere zabrane predložene su za Milana Bralovića, Igora Mišića, Hasana Loju, Senada Biberovića, Srđana Badrova, Dubravka Vukadina i Maju Bralović Smith.

Podsjećamo, u akciji Zadruga koju su po naređenju i nadzorom Tužilaštva u Kantonu Sarajevo sproveli pripadnici MUP-a KS-a, SIPA-e i Porezne uprave FBiH, ukupno je privedeno 15 osoba koje se sumnjiče za organizirani kriminal, pranje novca, te zloupotrebu položaja.  Nakon što su Haris Odobašić i Amela Lojo pušteni na slobodu, Tužilaštvu Kantona Sarajevo predati su Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme "Simp company", Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost "Obnova", Senad Biberović, direktor firme "ELMAX-INŽENJERING", Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme "Best&Time", Hadis Kustura, direktor firme "MHS", Ali Kadrić, firma "MHS", Ramiz Duraković, Milan Bralović, te Sanel i Enisa Đalić, vlasnici firmi "Eslider" i "Leading".

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, „oprala“ više desetina miliona maraka.  

U srijedu su izvršeni pretresi na 14 lokacija na području KS-a i to 12 prostorija pravnih lica, pet stanova, šest automobila i 19 osoba. 

Izuzeta je obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku.
 
Inače, Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu,  inspektorima Porezne uprave F BiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije