SDP: Za zloupotrebe u Lokomu odgovornost mora snositi i načelnik Efendić

Radiosarajevo.ba
SDP: Za zloupotrebe u Lokomu odgovornost mora snositi i načelnik Efendić
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) oglasila se zvaničnim saopćenjem nakon informacije da je među uhapšenim u akciji "Zadruga" i direktor Javnog preduzeća "Lokom", čiji osnivač je Općina Novi Grad Sarajevo.

"Tražimo od Semira Efendića i njegove SDA da javnosti, bez odlaganja, objasne šta se dešava u ovoj firmi koja raspolaže sa milionskim budžetskim sredstvima?", stoji u saopćenju SDP-a.

"Ovo nije prvi skandal koji se veže za poslovanje firme 'Lokom', ali hapšenje njenog direktora, kap je koja je prelila čašu. Efendić i njegova SDA građanima duguju objašnjenje šta se dešava u ovoj kompanijin koja se finansira novcem tih građana.

Mi u SDP-u smo i ranije upozoravali da je "Lokom" pretvoren u SDA firmu za izvlačenje budžetskog novca, ali ni SDA kao ni Efendić nisu smatrali da zbog toga javnosti trebaju položiti račune. Sada je jasnije zašto su i mijenjali statut preduzeća kako bi zaposlili direktora sa srednjom stručnom spremom i zašto su stalno povećavana budžetska sredstva koja su se po raznim osnovama prebacivala Lokomu", navodi se u saopćenju SDP-a.

"Zato ih sada pozivamo da objasne je li novcem koji je izvlačen putem JP "Lokom" plaćana kampanja SDA?

Ukoliko se pokaže da je "Lokom" zloupotrebljavao podatke studenata i učenika, kako bi izvlačio budžetski novac, onda za to odgovornost, makar političku i moralnu, mora snositi i načelnik Efendić koji bi trebao podnijeti ostavku", navodi se u saopćenju.

SDP je putem saopćenja izrazio i punu podršku profesionalnom i zakonitom radu policijsko-pravosudnih organa Kantona Sarajevo i BiH u obračunu sa kriminalom, naročito zloupotrebom budžetskih sredstava i sistemskom korupcijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije