Ibrahim Kalin: Svjesni smo svih opasnosti na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Ibrahim Kalin: Svjesni smo svih opasnosti na Balkanu

Piše: Faruk Vele

Svjesni smo svih regionalnih opasnosti, kazao je sinoć pri susretu sa grupom bh. novinara, urednika, direktora i vlasnika medija u Sarajevu Ibrahim Kalin, glasnogovornik i glavni savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dodajući da Turska "sarađuje sa svima u regionu i da u svim zemljama Balkana želi vidjeti potpuno uspostavljen mir i stabilnost"

Dobri odnosi

"Mi ćemo tome doprinositi na različite načine", rekao je Kalin.

Poručio je da njegova zemlja "radi sve da uspostavi dobru ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju sa svim zemljama na Balkanu".

Podsjetio je da je Erdogan prije dva mjeseca boravio u Srbiji, odnosno Beogradu i Sandžaku, a nedavno se u Ankari susreo i sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

"Sa Bosnom i Hercegovinom imamo posebne odnose", poručio je, dodajući da Turska nakon agresije i genocida u BiH, posvećena tome da "pomogne Bosni i Hercegovini, što kroz investicije, što na druge načine".

Novinari i urednici su postavljali različita pitanja, počevši od turskih investicija, do stava Turske o povećanom ruskom utjecaju na području Balkana, ali i budućnosti BiH i pokušajima Hrvatske da preko Turske utječe na pitanja Izbornog zakona.

Osim Balkana, naravno, Kalin je dosta govorio o vanjskoj politici svoje zemlje.

Prema riječima Erdoganovog prvog čovjeka, dvije stvari koje narušavaju odnose Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Prva je podrška SAD-a kurdskim jedincima PYD/PKK u Siriji. Druga je njihova podrška terorističkoj organizaciji FETO, odnosno odbijanje da izruče čelnika te organizacije Fetullaha Gulena Turskoj", kazao je Kalin. S druge strane, naglasio je sve bolju saradnju sa Rusijom.

Situacija sa Evropskom unijom se popravlja. Turska nije bila zadovoljna sporazumom o migrantima, kojim bi se zaustavio daljnji priliv migranata u zemlje Evropske unije, ali stvari sada idu naprijed.

"Turska sada ima veoma dobre odnose sa Evropskom unijom i pravi progres u tom pogledu. Naročito imamo dobre odnose sa Njemačkom, nakon nesuglasica tokom referenduma u Turskoj. Dobre odnose, također, imamo sa Francuskom", poručio je Kalin.

Sirijski rat

Kalin se osvrnuo i na široku operaciju turskih snaga "Maslinova grana" u Siriji.

"Ovo je važno poglavlje u sirijskom ratu. Migranti se sada, napokon, vraćaju svojim domovima", kazao je Kalin u svom obraćanju.

Nadalje, naglasio je da su njihove aktivnosti usmjerene protiv terorizma, u prvom redu protiv ISIL-a, kao i protiv jedinica PYD/PKK, koje, kako on tvrdi, imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država. Tvrdi da PYD/PKK propagira "nasilnu ideologiju", koja ima za rezultat nasilje štetno za cijeli region.

"Naše aktivnosti nisu usmjerene protiv kurdskog naroda, već naprotiv, samo protiv jedinica PYD/PKK koje predstavljaju opasnost za turski narod. Mi pravimo distinkciju između PKK-a i kurdskog naroda. Mi ćemo naše aktivnosti nastaviti", zaključio je Kalin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije