Erdogan opet kritizirao SAD: Kada ćete završiti operacije u Iraku i Afganistanu

Anadolija
Erdogan opet kritizirao SAD: Kada ćete završiti operacije u Iraku i Afganistanu
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska nema aspiracije prema teritoriji Sirije i poručio da će operacija turskih snaga u Afrinu biti okončana nakon što ciljevi budu postignuti.

"Obraćam se cijelom svijetu, naša zemlja ne cilja ni pedlja ničije teritorije, nikad to nismo ni radili", kazao je Erdogan na ceremoniji dodjele nagrada Industrijske komore u Ankari.

On je kazao da će operacija Maslinova grana u Afrinu biti okončana nakon što ciljevi budu postignuti, baš kao što je to bio slučaj i s operacijom Štit Eufrata, koju su turske snage prošle godine izvele na sjeveru Sirije. Također je kazao da operacije turskih snaga nisu usmjerene protiv Kurda, već protiv terorista.

Erdogan je kritikovao vlasti SAD-a koje od Turske traže da prostorno i vremenski ograniči operaciju.

"Pitao bih SAD da li je imao specifično vrijeme operacije u Afganistanu i kada će to završiti. Ušli ste u Irak i prije nego smo mi došli na vlast. Još uvijek ste tamo i je li vam istekao period operacije", kazao je Erdogan.

Naglasivši da turske snage ne namjeravaju ostati u Siriji, Erdogan je kazao kako zna kada i kako će se povući, a da za to nema namjeru tražiti ničije odobrenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije