Tužilaštvo KS-a: Enisa i Sanel Đalić sklapali fiktivne ugovore

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo KS-a: Enisa i Sanel Đalić  sklapali fiktivne ugovore
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Arhiv / Ilustracija ( Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Nakon višemjesečnog rada na otkrivanju izvršilaca i dokumentiranju krivičnih djela, po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva KS-a pripadnici MUP-a KS-a uhapsili su 15 osoba na području Kantona Sarajevo.

Petnaest osoba uhapšeno je zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.  Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS-a, dvije osobe su puštene na slobodu.
 
Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, inače, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“ terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, „oprala“ više desetina miliona maraka.  
 
Članovi grupe su: Hasan Lojo,  Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme „Simp company“, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost „Obnova“, Senad Biberović, direktor firme „ELMAX-INŽENJERING“, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme „Best&Time“, Hadis Kustura, direktor firme „MHS“, Ali Kadrić, firma „MHS“, Ramiz Duraković, direktor „Lokoma“, Milan Bralović, vlasnik firme „Mibral“ i drugi.  
 
U toku jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 14 lokacija na području KS-a i to 12 prostorija pravnih lica, pet stanova, šest automobila i 19 osoba. 

Izuzeta je obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku.
 
Inače, Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu,  inspektorima Porezne uprave F BiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.
Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, 13 osumnjičenih bit će predato u nadležnost Tužilaštva KS na dalje postupanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije