Advokat Seferovića tražio 200 dokaza koji nisu uvršteni u optužnicu

N. K.
Advokat Seferovića tražio 200 dokaza koji nisu uvršteni u optužnicu
Suđenje u predmetu Dženan Memić pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, nastavljeno je u ponedjeljak 18. decembra.

Na današnje ročište bili su pozvani da svjedoče Nermin Halilović i Elvedin Boja, pripadnici MUP-a KS-a, ali do toga nije došlo jer branilac optuženih nije mogao pristupiti ispitivanju iz razloga što mu nisu dostavljeni svi dokazi.

Advokat odbrane Rusmir Karkin tražio je dostavljanje 200 dokaza koji nisu uvršteni u optužinicu, a o kojim ima saznanja iz dopisa Tužilaštva Kantona Sarajevo, u vezi sa apelacijom Ustavnom sudu.

Po riječima Dženanovog oca Muriza Memića i advokata Ifeta Ferageta, riječ je o dokazima koji se nalaze u posjedu Tužilaštva KS-a i koje je branioc optuženih morao dobiti čim je optužnica bila podignuta.

"Tužilaštvo KS-a u optužnici polazi od teze da je u pitanja saobraćajna nesreća, međutim mi odgovorno tvrdimo da je Dženan Memić ubijen i da o tome postoje dokazi. Upravo iz tih razloga, branilac optuženih  Ljube i Bekrije Seferovića, je koristio svoje zakonsko pravo, te tražio na uvid dokaze koji nisu navedeni u optužnici ali koji postoje i koji su pronađeni tokom istrage. Iz toga razloga, nije došlo do svjedočenje svjedoka Nermina Halilovića i Elvedina Boje“, rekao je za Radiosarajevo.ba advokata Ifeta Feraget.

Kako navodi advokat Feraget, ovih 200 dokaza zorno dokazuju da Dženan Memić nije žrtva saobraćajne nesreće, nego je ubijen.

"Jedan od tih dokaza je iskaz doktora Alije Čelje iz MUP-a KS -a od 7. juna 2016. godine u kojem je potvrdio da Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći", kazao nam je Ifet Feraget.

Po riječima Muriza Memića, zbog ovih 200 dokaza o kojima je danas govorio branilac optuženih, nije se moglo pristupiti ispitivanje svjedoka koji su se pojavili na današnjem ročištu.

"Zašto su neki od ovih dokaza tajni ako je u pitanju saobraćajna nesreća. Mome advokatu je dozvoljeno u Ustavnom sudu da vidi dokumente ali mu je zabranjeno da ih kopira. Oni se boje odbrane i iznošenja dokaza", zaključuje za Radiosarajevo.ba Memić.

Naredno ročište zakazano je za 17. januar 2018. godine.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon skoro godinu dana od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije