Memić: Pozivam Dalidu Burzić da kaže ko je ubio Dženana i institucije da je uhapse

E. H.
Memić: Pozivam Dalidu Burzić da kaže ko je ubio Dženana i institucije da je uhapse
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano novo ročište u slučaju Dženan Memić, na kojem je svjedočila supruga Ljube Seferovića, osumnjičenog za ubistvo Memića, koja do sada nije htjela svjedočiti.

Svjedokinja Vasvija Sejdović je na ročištu kazala kako ju je bilo strah nakon hapšenja, jer je bila osumnjičena. Kazala je kako trenutno pije lijekove i da se ne sjeća da li je pomagala policiji tokom rekonstrukcije.

"Onoga čega se sjećam je da sam bila s Ljubom i djecom kod nekog rođaka, gdje je Ljubo popio. Nakon toga je dobio poziv, zbog čega smo otišli do Bekrije. Kod njega smo udarili u ogradu automobilom i oštetili zadnji dio vozila. Kada smo se vozili kroz Veliku Aleju na Ilidži, čula sam da je udario u neki lim, nešto kao kanta, ali se nismo zaustavili. Ipak, nisam više vidjela pješake na cesti, ali sam na parkingu van ceste, vidjela djevojku i muškarca. Nakon toga smo nastavili put, bez zaustavljanja i došli do kuće Ljubinog prijatelja, gdje smo prespavali", kazala je svjedokinja.

Sejdović je u svom iskazu dodala kako Ljubo nigdje nije išao tu noć, da je prespavao i ujutro shvatio da je oštetio vozilo

"Zbog toga smo ga pokušali popraviti i nešto smo uspjeli. Međutim, kada smo krenuli za Banju Luku, gdje smo boravili češće nego u Sarajevu, Ljubo je u putu zamijenio vozilo kod Zenice. Ipak, tvrdim da Ljubo nikoga nije udario tu noć", rekla je Vasvija Sejdović.

Advokati su tokom ispitivanja svjedokinje Sejdović imali problema jer je njen iskaz bio dosta konfuzan i zato što slabo razumije i govori bosanski jezik. Ona je danas tvrdila da je policija maltretirala nju i djecu nakon događaja i hapšenja Ljube Seferovića, te ju je bilo strah dok je bila u pritvoru.

"Bila sam izgubljena i nisam znala šta pričam", odgovorila je, pojašnjavajući advokatu zašto je ranije tokom rekonstrukcije događaja rekla da su udarili pješaka, izašli iz vozila i sa željeznim šipkama tukli pješaka.

Nakon što je advokat završio ispitivanje, rekao je da je krucijalno svjedočenje Vasvije Sejdović. Odlučeno je da se završi njeno ispitivanje, sve dok ne bude prikazan snimak rekonstrukcije. 

Otac Dženan Memića Muriz Memić je kazako kako je njegov sin ubijen i kako to tvrdi od početka.

"Pozivam Dalidu Burzić da kaže ime, a ja ću prezime. Snimak s uviđaja je sakriven, sramota su institucije koje rade na ovom slučaju i prvi put u historiji imamo slučaj gdje su oštećeni i optuženi na istoj strani. Proteste ćemo ponovo organizirati, ne može ih Dalida Burzić zabraniti, samo čekamo pravi trenutak. Policajci i tužioci koji su radili na ovom slučaju su kriminalci.

Pozivam sve poštene policajce i tužioce da se ograde od ovih kriminalaca, te pozivam institucije da uhapse Dalidu Burzić ili nek se sama preda. Od početka se ovo namješta i od početka ja pokušavam to dokazati. Tvrdim da se svjedok Vasvija ne drži prvobitnog iskaza", rekao je Memić.

Advokat Ifet Feraget je kazao kazao kako je svjedokinja Sejdović potvrdila da je pod prisilom dala iskaz, da su maltretirali nju i djecu i da su joj pretukli muža.

"Mislim da građani Sarajeva neće pristati na redukciju istine, koja će poteći kad-tad. Stvar postaje sve očiglednija, ovo je sramota za Tužilaštvo KS-a i mene je stid sjediti s njima u sudnici. Namjeran propust je napravljen i od početka vjerujem da je ovo samo uvod u novu istragu, koja mora početi", rekao je advokat Feraget.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije