Zvizdić u Budimpešti: Saradnja s drugim državama je ključ uspjeha BiH

Radiosarajevo.ba
Zvizdić u Budimpešti: Saradnja s drugim državama je ključ uspjeha BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, skupa s delegacijom BiH, boravio je prethodnih dana u Budimpešti, gdje je predstavljao BiH na Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Europe sa premijerom NR Kine.

Po završetku Samita, Zvizdić se najprije susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, s kojim je razgovarao o unaprijeđenju ekonomske saradnje i bilateralnih odnosa.

Oba sagovornika su se složili da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje odlični, te da će odlična saradnja biti nastavljena i proširena u narednom periodu. Zvizdić je posebno istaknuo potrebu jačanja ekonomske i privredne saradnje dvije zemlje, a pozdravio je i poteze kao štpo je uvođenje stalne linije Budimpešta - Sarajevo i osnivanje zajedničkog Poslovnog savjeta, koji će doprinijeti jačanju veza Mađarske i BiH.

S druge strane, premijer Orban je pozdravio napredak BiH na europskom putu i ohrabrio vlasti u BiH da nastave s reformskim procesima.

Pored ovog, Zvizdić je održao sastanak i s premijerom NR Kine Lijem Keqiangom, na kojem je izrazio zadovoljstvo napretkom saradnje, posebno ekonomske s NR Kinom.

Posebno je pozdravio jučerašnje potpisivanje Sporazuma o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša, kao i finalnog ugovora o kreditiranju, kako bi počela realizacija jednog od najvećih poslijeratnih energetskih projekata u BiH, izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Premijer Keqiang je izrazio zadovoljstvo napretkom odnosa i što važni projekti ulaze u fazu realizacije na obostranu korist, što Bosnu i Hercegovinu čini kredibilnim partnerom. On je pozdravio ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine i izrazio spremnost NR Kine za nastavkom uspješne ekonomske, kulturne i privredne saradnje.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i  ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije