Zvizdić: Očekujemo povećanje broja kineskih turista u BiH

Fena
Zvizdić: Očekujemo povećanje broja kineskih turista u BiH

U Budimpšeti je danas, u okviru 6. samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1), potpisan Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine.

Također, tokom ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma potpisan je i Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke vezan za projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW "Blok 7" Termoelektrane Tuzla.

Zvizdić je izjavio je da je BiH na današnjem samitu bila jedna od najzapaženijih zemlja, što je plod rada i jasnog plana razvoja odnosa sa Kinom i zemljama centralne i istočne Evrope.

sarovic_samit_budimpestaFena.jpg - undefined
Istakao je da će sporazum o bezviznom režimu sigurno dovesti do značajnog povećanja broja kineskih turista u BiH, koji je već ove godine udvostručen u odnosu na prethodnu i iznosio je oko 20.000.

"Drugi sporazum vezan je poljoprivredu jer je Kina prepoznala potencijale Bosne i Hercegovine, a najvažnije je bilo potpisivanje ugovora za izgradnju "Bloka 7" TE Tuzla što otvara mogućnosti za daljnju saradnju u oblasti energetike", rekao je Zvizdić.

Šarović je naveo da je posebno važna bila današnja izjava kineskog premijera da njegova zemlja namjerava da još više investira u zemlje centralne i istočne Evrope.

"Kina planira da godišnje iz ovih zemalja uvozi robe u vrijednosti 1.000 milijardi, a posebno su zainteresovani za organsku hranu", kazao je Šarović i današnji samit ocijenio posebno uspješnim.

Sporazumom o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša državljana BiH i NR Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane tokom boravka do 90 dana u roku od 180 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije