Topić: Republika Srpska će raditi s Kinezima, iako to smeta Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Topić: Republika Srpska će raditi s Kinezima, iako to smeta Sarajevu
Naredne godine Republika Srpska kreće u izgradnju dijela Koridora 5C, koji je njena obaveza.

Radi se o 46 kilometara koji će prolaziti kroz Srpsku, rekao je u intervjuu za Večernje novosti Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Topić je rekao da će na proljeće u punom kapacitetu biti otvoren autoput Banjaluka-Doboj, poznatiji kao "9. januar", te da se očekuje i početak izgradnje mosta u Gradišci.

"U planu je prvo da se radi šest kilometara i da spojimo autoput Banjaluka-Doboj sa ulazom u Doboj. To su dvije petlje. Predračunska vrijednost projekta je oko 70 miliona eura. EBRD i druge evropske banke su zainteresovane za kreditiranje ovog projekta. Sljedeće godine očekujemo i potpisivanje ugovora i početak radova. Jedino nas Zakon o akcizama može spriječiti", istakao je Topić, dodavši da EBRD ima uslov da Zakon o akcizama BiH mora biti usvojen, kako bi se dobili krediti.

Topić navodi da je isti uslov postavljen i Federaciji BiH, te očekuje da se pitanje ovog zakona riješi do sljedeće godine, jer je Koridor 5C veoma bitan za Evropsku uniju.

Topić je istakao da su pregovori sa kineskim investitorima veoma aktivni i blizu završetka, te da je riječ o milionskim projektima.

Topić je rekao da postoji "dosta lobiranja da Republika Srpska ne sklopi posao sa Kinezima, jer je veliki otpor i Evropske unije i Sarajeva da kineske kompanije dođu na ovo tržište"

"Nekima se očigledno ne sviđa kineski kapital u Srpskoj, a opet smetaju im i dionice koje želimo da gradimo. Ipak, veliki sam optimista da ćemo naredne godine početi radove na jednom od projekata koji dogovaramo sa Kinezima. Mislim da je najbliži tome projekat Banjaluka-Mlinište, odnosno Banjaluka - Mrkonjić Grad, u dužini od 60 kilometara. Samo da okončamo priču o mostu u Gradišci", naveo je on.

Govoreći o autoputu Beograd-Sarajevo, Topić je rekao da Republika Srpska već 15 godina u Prostornom planu ima tri pravca koja se mogu nazvati autoput Beograd-Sarajevo, te da je među njima i aktuelni pravac Sarajevo-Sokolac-Rogatica-Višegrad-Beograd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije