Zvizdić: Hrvatski političari se moraju distancirati od čelnika "Herceg-Bosne"

Amil Dučić
Zvizdić: Hrvatski političari se moraju distancirati od čelnika "Herceg-Bosne"
Uprkos pesimizmu pojedinih političkih lidera, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetu europskog komesara Johannes Hahna vidi kao dodatni poticaj da BiH do kraja godine ispuni uvjete EU.

Zvizdić je za Radiosarajevo.ba izjavio da je uvjeren da će uskoro doći do usvajanja seta zakona o akcizama, a koje je Vijeće ministara usvojilo već  24. novembra, jer smatra da u potpunosti zadovoljava dva ključna zahtijeva: jasnu namjenu utroška sredstava i transparentnost u prikupljanju i raspoređivanju. Onima koji su protiv akciza odgovara:

"Prijedlog predviđa povećanje putarina koje su isključivo namjenskog karaktera i jedino se mogu koristiti za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje autoputeva i drugih puteva, pri čemu je potpuno otklonjena mogućnost korištenja u bilo koju svrhu budžetske potrošnje.  Istovremeno, povećanjem putarina za 0,15 KM je otklonjena posljednja prepreka za punu operativnost već odobrenih kredita i grant sredstava, što u konačnici vidi ka novim investicijama i otvaranju novih radnih mjesta". 

Što se tiče Upitnika, kaže da procesi, poslije višemjesečnih blokada iz RS-a, trenutno idu zadovoljavajućom dinamikom jer je više od 90 posto pitanja usaglašeno unutar tijela mehanizma koordinacije koji u zadnjih nekoliko mjeseci u potpunosti funkcionira, dok je vise od 80 posto već prevedeno na engleski jezik. Ako ne bude nepredviđenih političkih blokada, sasvim je realno da Upitnik bude zavrsen do kraja godine, tvrdi Zvizdić.

denis_zvizdic_intervju (8).JPG - undefined

"Očekujemo i usvajanje dvije  okvirne sektorske strategije: poljoprivrede i ruralnog razvoja i energetskog sektora. VM  je završilo svoj dio posla, ali već duže vrijeme čekamo konačnu potvrdu za dio obaveza koje trebaju završiti bosanskohercegovački entiteti. Usvajanje strategija bi omogućilo povlačenje fondova već do kraja 2017. godine u iznosu do 40 miliona eura, kao i učešće u višemilionskim fondovima za period 2018-2020.", kazao je Zvizdić. 

Zvizdić je prokomentirao i ekspresnu posjetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Mostaru te usijanu atmosferu u političkom vrhu Hrvatske nakon presude PRliću i ostalima.

"Jedan od najvažnijih postulata demokratije je vladavina prava i poštivanje sudskih presuda. Zbog toga iznenađuju izjave kojima se grubo narušavaju norme pravde i pravičnosti i suprotno civilizacijskim tekovinama veličaju presuđeni ratni zločinci.  Zbog toga, kako sam to i ranije rekao, očekujem da se dužnosnici u BiH, kao i u Hrvatskoj kao članici EU, distanciraju od nepobitno utvrđene odgovornosti presuđenog vojnog i civilnog rukovodstva tzv. Herceg-Bosne za počinjena djela zločina i učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, jer se samo na pravdi i istini može graditi prosperitetna budućnost za buduće generacije", rekao je Zvizdić.

On je dodao da zadnje izjave premijera Plenkovića u kojima izražava pijetet prema žrtvama i žaljenje zbog zločina koji su navedeni u presudi, pokazuju naznake ispravnog razumijevanja principa vladavine prava i suštine same presude koja predstavlja djelimičnu satisfakciju za žrtve i važnu poruku i pouku da se zločini više nikada ne ponove.

 

 

Zvizdić sutra na audijenciji kod pape Franje

"Papa Franjo je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, osoba velikog autoriteta i istinskog moralnog integriteta. Zbog toga je ova posjeta izuzetno važna, jer nosi poruku njegove kontinuirane podrške multietničkoj i evropski orijentisanoj Bosni i Hercegovini. Upravo su takve bile i njegove poruke prilikom zadnje posjete: poruke mira, saradnje i prosperiteta. U suštini, to je ono što žele svi dobronamjerni stanovnici BiH, i očekujem da ćemo opet čuti poruku da gradimo mostove, a ne zidove i da je budućnost BiH unutar porodice modernih evropskih država", rekao je Zvizdić za Radiosarajevo.ba uoči sutrašnje posjete papi Franji u Vatikanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije