Reis Kavazović iz Brisela za Radiosarajevo.ba: Žrtve staviti u prvi plan

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović iz Brisela za Radiosarajevo.ba: Žrtve staviti u prvi plan

Presude Haškog tribunala se moraju poštovati, a žrtve staviti u prvi plan, kazao je uz izjavi za Radiosarajevo.ba reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović koji danas na poziv grupe zastupnika iz grupacije Europskih narodnjačkih stranaka (EPP), predvođenih izvjestiteljem za BiH Cristianom Dan Predom, učestvuje u radu konferencije Europska BiH, kulturna raznolikost i pomirenje.

Piše: Faruk Vele

"Sud u Hagu je stavio tačku na ono što se dešavalo. On nije rekao svu istinu, ali jeste ono što je najbliže istini i na nama je da prihvatimo te presude da na njima gradimo našu zajedničku budućnost", kazao nam je reis Kavazović, prenoseći stavove koje je iznio i briselskim domaćinima.

Na sastanku s predstavnicima Jevrejske zajednice, Vijeća europskih crkava i organizacije Religija za mir reisu-l-ulema Kavazović je, kako nam je preneseno, rekao i kako nakon presuda suda u Hagu "trebamo novu strategiju za Balkan" koja će u "fokus staviti žrtve i koja će garantirati da se sačuva sjećanje na ono što se dešavalo, ali da se društva i države usmjere ka budućnosti".

reis_u_briselu (1).jpg - undefined

Uz reisu-l-ulemu Kavazovića, konferenciji je prisustvovao i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, visoki predstavnik OHR Valentin Incko, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i više zvaničnika iz BiH i EU.

Ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak kazao je u Briselu da su iščekivanja velika, ali da se BiH nalazi 11 mjeseci do izbora i da će to opteretiti proces reformi.

Također, na konferenciji je govorila i Dubravka Šuica, zastupnica Europskog parlamenta iz Hrvatske, koja je naglasila da Hrvatska među prioritete stavlja ulazak BiH u EU.

Večeras će reisu-l-ulema Kavazović prisustvovati otvaranju izložbe u Parlamentu EU o kulturnom naslijeđu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije