Borenović za Radiosarajevo.ba: Tenzije u regionu se moraju smiriti

A. D.
Borenović za Radiosarajevo.ba: Tenzije u regionu se moraju smiriti
Tenzije u regionu se moraju smiriti, poručio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović uoči sutrašnje posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu.

"Dobro je što je posjeta organizirana i mislim da će imati pozitivne efekte i da će biti jedna od posjeta koja će donijeti mnogo pozitivnije odnose u regionu. Stvari treba smirivati, treba se okrenuti budućnosti, dogovoru i riješavanjem životnih pitanja s kojima se građani u cijelom regionu suočavaju", istaknuo je Borenović za Radiosarajevo.ba.

Nakon jučerašnje posjete europskog komesara Johannesa Hahna Sarajevu, Borenović, koji je bio jedan od sudionika sastanka s EU zvaničnikom, kaže da u može doći do zamaha kada je riječ o pristupu EU, ukoliko ima volje, iskrenosti i želje. Sve se svodi na to da li smo mi spremni, da se pogledamo oči i da koordinarmo aktivnosti, kaže on.

"Da bude manje prevare, a više iskrenog i predanog rada. Mislim da je gospodin Hahn zaista vrlo direktno rekao da jeste strateški cilj EU da BiH bude dio te velike porodice, da cijeli Balkan bude integriran u EU, ali isto tako je rekao da pred nama stoji mnogo izazova u narednom periodu. Lično mislim da je najvažnije funkcioniranje Mehanizma koordinacije, kojim će svaki nivo vlasti biti odgovoran za donošenje ključnih odluka i da dođe do usaglašavanja jednog glasa s kojim trebamo ići prema Briselu", kazao je Borenović.

Branislav Borenović - undefined

Ukoliko bude implementiran Mehanizam koordinacije na jedan potpuno realan i razuman način, kazao je on, onda BIH ima šansi da bude u EU.

"Ukoliko nema iskrenosti i pune implementacije mi ne možemo riješiti nijedno pitanje, pa ni Upitnik, koji je najlakše pitanje od svih. Možete zamisliti kako će izgledati BiH kada dobijemo status kada počnemo otvarati poglavlja a nemamo Mehanizam koordinacije koji funkcionira", istaknuo je Borenović.

Naglasio je da je šokiran činjenicom da još nije bilo sastanka Kolegijuma i Komisije za europske integracije odnosno ministarske konferencije, tijela koja porističu iz Mehanizma koordinacije. Zaključio je da Mehanizam koordinacije apsolutno ne funkcionira.

Govoreći o akcizama kazao je da su to dodatni nameti te da njihovu cijenu plaćaju građani, koji će zapravo puniti budžete.

"Sve će to voditi do porasta cijena životnih namirnica. Akcize nisu rješenje. Nama trebaju realni izvori prihoda po osnovu proizvodnih sektora, zapošljavanje odakle možemo prihodovati u budžete po osnovu realne ekonomije", kazao je Borenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije