Smirivanje tenzija: Šta donosi posjeta članova Predsjedništva BiH Beogradu

A. D.
Smirivanje tenzija: Šta donosi posjeta članova Predsjedništva BiH Beogradu
Članovi Predsjedništva BiH sutra će na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji.
 
Ceremonija svečanog dočeka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine planirana je ispred Palate Srbije.

Bit će održani razgovori članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Republike Srbije, nakon čega slijede plenarni razgovori delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Predviđeno je da se nakon sastanka obrate predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom posjete Srbiji planiran je i razgovor članova Predsjedništva BiH sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Ministar trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je predstojeća posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu prilika za smirivanje tenzija u odnosima dvije zemlje.

Ljajić je rekao i da taj susret treba iskoristiti da se napravi konkretan pomak u riješavanju pitanja granica, ali i za nastavljanje procesa ukidanja vancarinskih barijera u trgovini

"Krajnje je vrijeme da sa lijepih izjava i proklamacija pređemo na rješavanje konkretnih rješenja", rekao je Ljajić i dodao da postoji 13 prepreka u trgovini.

Sudeći prema burnim događajima u proteklom periodu izazvanih, prevashodno, žestokim reakcijama na presudu Ratku Mladiću, teško je očekivati da će se predstojeća posjeta tri člana Predsjedništva BiH Beogradu završiti samo na razgovorima o ekonomiji.

Naime, treba podsjetiti da su još sredinom prošlog mjeseca, dakle prije presude Mladiću, poruke na relaciji Beograda i Sarajeva dovedene do usijanja nakon što je problematizirana izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova data u intervjuu za "Deutsche Welle"

 Tada je Vučić izjava da njegova izjava "komplikuje mnogo toga u regionu", te da bi on da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske "završio u Hagu u roku od 15 dana".

"Radi se o ozbiljnim izjavama sa dalekosežnim političkim i pravnim posledicama nego što iko u Srbiji to može da sagleda... Srbija će pokušati da nađe najbolji odgovor, ali ne verujem da ćemo u bilo čemu imati podršku međunarodne zajednice", rekao je tada Vučić.

Za nadati se da će Srbija i BiH, predvođena vrhovima dvije države, sutra, na razgovorima u Beogradu, naći najbolji mogući odgovor, i to bilateralno.

S druge strane, kako je ranije najavljeno, glavna tema raezgovora trebala biti rješavanje pitanja utvrđivanja granice između dviju zemalja. Granica između BiH i Srbije duga je 335 kilometara, od čega je sporno 40 kilometara. Problemi se odnose na razgraničenja u donjem toku rijeke Drine, kod hidroelektrana “Zvornik” i “Bajina Bašta”, na dijelu željezničke pruge Beograd – Bar kod Rudog te na području Međurječja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije