Zoran Tegeltija odgovorio na pismo Edina Forte

8
Radiosarajevo.ba
Zoran Tegeltija odgovorio na pismo Edina Forte
Foto: Radiosarajevo.ba / Forto i Tegeltija

"Imajući u vidu Vaše otvoreno pismo upućeno meni, kao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, koristim priliku da Vas obavijestim da Vijeće ministara BiH od samog početka pojave pandemije virusa korona, a u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima sve aktivnosti na suzbijanju širenja virusa korona („SARS-CoV-2“ i COVID-19) na osnovu preporuka i prijedloga zdravstvene struke i u saradnji sa vlastima entiteta RS i Federacije BiH, te Brčko Distrikta, s ciljem zaštite i spašavanja građana BiH."

Napisao je ovo danas, u saopćenju, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, u odgovoru upućenom premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti.

Forto je, podsjetimo, 18. marta uputio otvoreno pismo Tegeltiji, premijeru Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću, premijeru RS-a Radovanu Viškoviću i drugim kantonalnim premijerima.

"Ukoliko izostane reakcija entitetskih i državnog nivoa vlasti za 20-ak dana ono čemu danas svjedočimo u Sarajevu možemo očekivati i u ostatku Bosne i Hercegovine, gdje je značajan dio onih koji imaju daleko slabije kapacitete da se izbore sa dramatičnom epidemiološkom situacijom kakva je trenutno u glavnom gradu BiH.

Zato pozivamo sve predstavnike vlasti entitetskog i državnog nivoa da se aktivno uključe u upravljanje krizom koja zahtjeva jedinstven pristup i puno poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih u lancu. U tom smislu, pogotovo ukoliko i dalje bude izostala podrška entitetskog i državnog nivoa vlasti, krajnje vrijeme je da se pokrene i pitanje odgovornosti nosioca izvršnih funkcija vlasti na entitetskom i državnom novu za krivično djelo ugrožavanja zdravlja zbog nečinjenja, odnosno neblagovremene reakcije u okolnostima koje su njihovoj nadležnosti", navodi se, između ostalog, u pismu Edina Forte.

A, Tegeltija mu je odgovorio kako će:

"Vijeće ministara BiH nastaviti i dalje da donosi sve potrebne odluke i mjere, uključujući i mjere vezane za ulazak stranih državljana u BiH, a što je u direktnoj nadležnosti Vijeća ministara, u skladu sa preporučenim mjerama nadležnih zdravstvenih institucija, i uz saglasnost vlasti entiteta Republike Srpske i Fedracije Bosne i Hercegovine, te Brčko Disktrikta."

"Takođe, koristimo priliku da apelujemo na sve građane BiH da se pridržavaju, a nadležne službe da kontrolišu provođenje, propisanih epidemioloških mjera", naveo je Tegeltija u odgovoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije