Novalić: Forto da preduzme konkretne korake umjesto što se bavi populizmom

10
Fena
Novalić: Forto da preduzme konkretne korake umjesto što se bavi populizmom
FOTO: Radiosarajevo.ba / Forto/ Novalić

Situacija s pandemijom koronavirusa je više nego ozbiljna, posebno u Kantonu Sarajevo, i zato je krajnje vrijeme da premijer Forto prestane pričati i preduzme konkretne korake, koristeći sve resurse koje ima na raspolaganju, umjesto što okolo optužuje sve druge da ne rade, baveći se populizmom i PR-om, saopćeno je iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Podsjetimo da je premijer KS-a Edin Forto danas uputio otvoreno pismo u kojem je tražio da se pokrene pitanje krivične odgovornosti entitetske i državne vlasti.

"Premijer Novalić je danas detaljno objasnio zastupnicima Federalnog parlamenta šta Vlada Federacije konkretno radi u ovoj situaciji, od ekonomskih mjera do nabavke vakcina. Svaki konkretan prijedlog premijera Forte će podržati premijer Novalić, svjestan teške situacije u kojoj su se našli građani Sarajeva, a Vlada Federacije nastavlja raditi na svim mjerama koje će građanima Federacije olakšati i pomoći da prebrode nastalu tešku situaciju, među kojima prioritetno nabavku vakcina kako bi što prije krenuli s imnizacijom i zaustavili dalje širenje pandemije", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, u otvorenom pismu, Forto je, između ostalog, napisao:

"Ukoliko izostane reakcija entitetskih i državnog nivoa vlasti za 20-ak dana ono čemu danas svjedočimo u Sarajevu možemo očekivati i u ostatku Bosne i Hercegovine, gdje je značajan dio onih koji imaju daleko slabije kapacitete da se izbore sa dramatičnom epidemiološkom situacijom kakva je trenutno u glavnom gradu BiH.

Zato pozivamo sve predstavnike vlasti entitetskog i državnog nivoa da se aktivno uključe u upravljanje krizom koja zahtjeva jedinstven pristup i puno poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih u lancu.

U tom smislu, pogotovo ukoliko i dalje bude izostala podrška entitetskog i državnog nivoa vlasti, krajnje vrijeme je da se pokrene i pitanje odgovornosti nosioca izvršnih funkcija vlasti na entitetskom i državnom novu za krivično djelo ugrožavanja zdravlja zbog nečinjenja, odnosno neblagovremene reakcije u okolnostima koje su njihovoj nadležnosti", navodi se u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije