Novalić poručio: Potpisan ugovor za nabavku vakcina, Vlada FBiH neće uvesti lockdown

9
Radiosarajevo.ba
Novalić poručio: Potpisan ugovor za nabavku vakcina, Vlada FBiH neće uvesti lockdown
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Premijer Federacije Bosane i Hercegovine Fadil Novalić je na današnjoj online sjednici Zastupnčkog doma FBiH kazao kako je ispred FBiH potpisan ugovor za nabavku ruskih vakcina Sputnik V i da se očekuje potpis s ruske strane.

Vakcine se mogu očekivati u Sarajevu naredne sedmice. Premijer je istakao da Vlada FBiH neće uvesti lockdown.

"Svjedoci smo da se epidemiološka situacija usložnjava, u ovom trenutku fokusu je nabavka vakcina. Vakcine su geopolitičko pitanje i time se bave države, predsjednici država. Moram spomenuti da smo mi prisustvovali sastanku u Predsjedništvu BiH 25. februara, gdje bio prisutan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. tada nam je rečeno da se ne zna kada će dostava vakcina preko COVAX mehanizma i da sep počnemo sami snalaziti", kaže Novalić.

Dodao je kako je RS  ranije počela raditi na nabavkama vakcina ali to je u skladu s njihovim ponašanjem.

"Sve što država radi, oni rade paralelno. Prebacuju nam da je RS ranije reagirao, mi da smo glumili državu nabavili bismo vakcine još u decembru. Od 25.2. kantoni bili pozvani da pokušaju nabaviti vakcine. U roku od 20 dana nakon sastanka Vlada FBIH je preko zavoda otpočela i danas očekujemo potpis s ruske strane nabavku vakcina od 500.000 doza, od 14,31 euro po dozi. Prva isporuka se očekuje naredne sedmice", tvrdi Novalić.

Osvrnuo se na zahtjeve zastupnika za uvođenje lockdowna.

"Lockdown koji je uveden prošle godine je ostavio dramatično negativne posljedice na ekonomiju. Prema statistikama, u vrijeme zatvaranja je povećan broj nasilja, a i zatvaranje, odnosno lockdown, podrazumijeva zabranu kretanja što je u suprotnosti sa Ustavom BiH", rekao je Novalić.

Dodaje kako lockdown nije rješenje jer nije ista incidenca oboljelih u svim kantonima.

Sjednicu možete pratiti uživo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije