Premijer Novalić za Radiosarajevo.ba: Kad stižu prve vakcine i koliko ih još kupujemo

6
L. Ramljak
Premijer Novalić za Radiosarajevo.ba: Kad stižu prve vakcine i koliko ih još kupujemo
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sinoć je, na hitnoj sjednici, zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da, bez odlaganja, zaključi ugovor za nabavku vakcina Sputnik V s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo.

Medimpex je jedini koji je do jučer dostavio potrebnu dokumentaciju, a ad hoc tim nastavlja s radom te je i drugim dobavljačima ostavljen rok do petka da pribave nedostajuću dokumentaciju - da, mogu se prijaviti i novi, potvrdio je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba premijer FBiH Fadil Novalić.

"Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000, no naš je plan kupiti još 600 hiljada cjepiva, uz onaj dio koji očekujemo od COVAX-a", kazao nam je Novalić.

Podsjećamo, Federacija se putem COVAX mehanizma predbilježila za 800.000 doza vakcina.

Koliko vakcina dolazi i kad

Pitamo premijera Novalića kad bi prve vakcine Sputnik V trebale doći u Federaciju?

"U prvom dijelu stiže 100 hiljada vakcina, a rok za to je tri radna dana od dana potpisivanja ugovora", odgovara Novalić.

Da li je ugovor potpisan?

"Ovog trena ne. Očekujemo da će biti potpisan u toku dana, što znači da cjepiva očekujemo u ponedjeljak, možda i ranije", veli naš sagovornik.

Govori nam da će u Federaciju svake sedmice, sukcesivno - kako će se odvijati i plaćanje - dolaziti po 100 hiljada vakcina. Diktirat će to, ističe Novalić, i kantonalni Zavodi za javno zdravstvo u ovisnosti po tome kako se bude odvijalo cijepljenje.

Pitamo Novalića da li se ovo sve moglo završiti ranije?

"Mi bismo to puno ranije završili da je država ranije rekla da ne može. Onog trena kad je Vijeće ministara BiH reklo da entiteti mogu da se uključe u proces nabavke vakcina, evo, osam dana kasnije mi potpisujemo ugovor", odgovorio je federalni premijer Fadil Novalić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Ko su prioriteti?

Prva prioritetna grupa za vakcinaciju protiv bolesti COVID-19 u Federaciji BiH, prema prethodnim najavama, bit će zdravstveni radnici (njihovo cijepljenje već je počelo s 10 hiljada vakcina AstraZeneca koje su donirane iz Srbije), ranjive grupe i osoblje koje se brine za ranjive grupe (u Tomislavgradu, npr, njihovo vakcinisanje već počelo).

Ranjive grupe su osobe starije od 65 godina u socijanim ustanovama za zbrinjavanje, starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, a koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda. Prioritet će biti i osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama.

"Prema planu vakcinacije, predviđena upravljačka struktura za provođenje imunizacije podrazumijeva koordinacione odbore, operativne timove i timove za vakcinaciju. U aktivnostima provođenja cjepljenja pandemijskim cjepivom potrebno je iskoristiti postojeće sisteme za upravljanje vakcinama i informacijama, kao i izvršiti potrebna prilagođavanja", navedeno je u prethodnom planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije