Zoran Milanović o zahtjevu Tužilaštva BiH: Ovo je sabotaža i trovanje odnosa

14
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović o zahtjevu Tužilaštva BiH: Ovo je sabotaža i trovanje odnosa
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da je i dalje na snazi zaključak o nesaradnji Zagreba u postupku protiv hrvatskih vojnih komandanata usvojen prije šest godina, a nedavni zahtjev Tužilaštva BiH ocijenio kao "sabotažu i trovanje odnosa".

"Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesaradnji u takvoj vrsti postupka je još na snazi", rekao je Milanović novinarima u Sinju komentarišući zahtjev Tužilaštva BiH da od Hrvatske preuzme procesuiranje 14 hrvatskih generala zbog istrage o ratnim zločinima tokom akcije Bljesak.

On smatra da je mnogo manji problem tehničke prirode da li će Hrvatska sarađivati ili neće, od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopšte dolaze.

Milanović je potvrdio da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković, no nije želio komentirati novinarsku upitnu konstataciju “zbog čega je onda on trebao biti taj koji će to komunicirati javno, a ne vlada”.

“To ne mogu komentirati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015., i dok ga vlada ne ukine ili ne promijeni – a ova vlada to nije učinila – to važi. Možda premijer imajući to na umu, nije smatrao potrebnim to komentirati, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže”, rekao je on.

“Dakle, to je trovanje odnosa između dviju država (Hrvatske i BiH). Prošlo je šest godina od kad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik hrvatske vlade, a sad ću morati opet”, dodao je Zoran Milanović.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je jučer da je primilo zahtjev Tužilaštva BiH u vezi sa postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata.

Milanović je još u četvrtak u govoru u Kninu poručio Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike.

Na popisu Tužilaštva BiH su, između ostalih, generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije