Zoran Milanović dobio odbijenicu NATO-a po pitanju BiH

26
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović dobio odbijenicu NATO-a po pitanju BiH
Foto: EPA / Zoran Milanović

Predsjednik RH Zoran Milanović ponovno je poručio Srbiji u srijedu da pazi što radi i da on samo traži "korektan odnos" između zemalja, istaknuvši da je i Hrvatska mogla podići optužnicu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali je politička odluka bila da se prijeđe preko nekih stvari.

"Pogledajte kako prolaze Šveđani koji žele u NATO. Možda su s razlogom bili bezobrazni i drski prema Turskoj zadnjih 30 godina, ali sad traže milost. Prema tome, pazi kak' se razgovaraš i što radiš jer kako kaže naš narod "what goes around comes around"", rekao je hrvatski predsjednik Srbiji.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina. Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. augusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Nijedan klub nije htio doći na sastanak Ismira Mirvića: Oglasili se iz FK Sarajevo

Nijedan klub nije htio doći na sastanak Ismira Mirvića: Oglasili se iz FK Sarajevo

Milanović je u utorak poručio Srbiji da će je koštati optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine, što je srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila prijetnjom.

"Ko je premijerka Srbije? Brnabićka i dalje? Naša bodulica s Krka. Nisam je dugo vidio na Krku, dobrodošla je", rekao je predsjednik koji se potom prisjetio vremena kad je bio premijer.

"Nisam mogao spasiti od kaznenog progona nekoga kome je suđeno. Recimo svoju stranačku kolegicu, županicu. U mojoj vladi niko nije bio optužen jer je to bila poštena i radna vlada, ali bilo je nekih nezgodnih situacija", prisjetio se.

"Vučićev nastup u Glini krivično djelo"

"Ne možeš, nećeš, nemaš veze s tim. Ne raspituješ se, ne zivkaš državnog odvjetnika, ne nalaziš se s njim tajno i komentiraš predmete protiv ljudi koji su ti bliski. Međutim, kao premijer, itekako smo se mogli dogovoriti da se podigne optužnica protiv Vučića", rekao je Milanović.

Dodao je da je "Vučićev nastup u Glini krivično djelo", ali da je politička odluka bila da se Hrvatska u to ne upušta.

Uvjeren je da bi se mnogi u Hrvatskoj radovali podizanju optužnice protiv Vučića, ali on to ne smatra "pametnim". "Vučić nikoga nije ubio, to je tačno, ali Vučićevo burgijanje u tim godinama je mnoge skratilo za glavu i za dušu", dodao je Milanović, prenosi Hina.

Milanović je prozvao Srbiju što optužuju hrvatske pilote za krivično djelo i od Srbije traži "samo korektan odnos", podsjećajući da je Hrvatska članica "asocijacija kojima Srbija stremi".

Dodao je da nema razloga da srbijanska premijerka "bude nervozna" jer on govori i u korist Srbije.

Ponovio je da su neki uvjeti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) prema Srbiji "pretjerani" i da "nikoga ne treba ponižavati", ali da bi susjedna zemlja "trebala paziti što radi" s obzirom na njezine težnje prema članstvu u EU.

Stoltenberg ne može ništa promijeniti

Predsjednik Hrvatske se razilazi s hrvatskom vladom u pogledu kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i želi da Hrvatska podršku tim zemljama uvjetuje rješenjem izbornog zakona u BiH.

Milanović i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg telefonski su se čuli u utorak, a povod je bio Milanovićevo pismo upućeno svim članicama Saveza vezano za položaj Hrvata u BiH.

"On ne može tu ništa promijeniti, on je tehnička osoba. Očekuje se od njega da to pismo distribuira, to su sad vidjeli svi koji su htjeli pročitati i to je to", komentirao je Milanović.

Istaknuo je da glavni tajnik nije taj koji donosi, već provodi odluke u skladu s ovlastima i da je "njegov zadatak da sluša Amerikance" i da su "Amerikanci glavni", ali da se on kao hrvatski predsjednik "bori za svoje".

Milanović je rekao da Stoltenberg ne dijeli mišljenje da treba povezivati ulazak Finske i Švedske u NATO s promjenom izbornog zakona u BiH. No pozvao je da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u obrambeni savez.

No kad Turska iznese svoje zahtjeve, "onda to nije problem", dodao je Milanović koji je razgovor s glavnim tajnikom NATO-a opisao prijateljskim.

Predsjednik je istaknuo da mu "smeta ta jedna apatija i bijeda hrvatske politike" i citirao Antuna Gustava Matoša: "Ja neću, neću da se smirim i kao svjež vjetar u sparinu pirim".

"Jer ovo je sparina totalna kako se Hrvatska ponaša prema onome što je njezin interes, a ne njezino. BiH nije Hrvatska da se odmah razumijemo (...) Da neko ne bi slučajno pomislio da se ponašamo isto kao Budimpešta koja se ponaša neozbiljno s tim permanentnim inzistiranjem da je to nekad bila Mađarska. Pa bila je i Austrija, od Pule do Dubrovnika bila je Austrija, ne Mađarska. Ne čujete Austrijance da je to austrijsko more jer su zreli, sazreli su", rekao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije