Milanović razgovarao sa Stoltenbergom: Tema broj 1 'Problem Hrvata u BiH'

15
Radiosarajevo.ba
Milanović razgovarao sa Stoltenbergom: Tema broj 1 'Problem Hrvata u BiH'
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je danas s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

"Obavio sam dobar razgovor sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, našeg predanog saveznika NATO-a. Razgovarali smo o važnim odlukama koje ćemo donijeti na predstojećem NATO-ovu summitu u Madridu i sigurnosnoj situaciji na zapadnom Balkanu", napisao je Stoltenberg na Twitteru.

O razgovoru su se oglasili i iz Milanovićevog ureda.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na čiju inicijativu je i došlo do razgovora, a nakon što je predsjednik Milanović glavnom tajniku Stoltenbergu uputio pismo za sve članice Saveza.

Razgovarali i o krizi u BiH

Nastavno na spomenuto pismo, predsjednik Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske.

Predsjednik Milanović upozorio je kako su Hrvati u Federaciji BiH već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni učestvovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koji nije promijenjen ni nakon višekratnih pokušaja i jasno izraženoj volji političkih predstavnika Hrvata u BiH.

Predsjednik Milanović je stoga još jednom ukazao glavnom tajniku Stoltenbergu na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH što je ujedno direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH, upozorio je predsjednik Milanović", navode iz njegovog Kabineta.

"U pitanju je nacionalna sigurnost Hrvatske"

Predsjednik Milanović je, nadalje, obrazložio kako neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utiče ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa.

Naglasio je zato kako Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH. Pri tome je ukazao kako to može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez.

Predsjednik Milanović i glavni tajnik Stoltenberg razgovarali su i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, pri čemu je predsjednik Milanović pokazao razumijevanje za kontekst u kojem se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali ponovio kako i Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese. Razmijenili su i stavove o pripremama za idući summit NATO-a koji će se krajem lipnja održati u Madridu", objavio je Ured predsjednika, piše Index

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije