Gjenero: Grozno je to što Milanović radi i grozno je što ne može biti opozvan

9
F. V.
Gjenero: Grozno je to što Milanović radi i grozno je što ne može biti opozvan
Foto: Kolaž / Davor Gjenero i Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je ponovo govorio o Bosni i Hercegovini, spominjući čak i mogućnost da uspostave hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini najesen, te dovodeći u pitanje prisustvo međunarodnih vojnih snaga u našoj zemlji.

Politolog i politički analitičar Davor Gjenero kaže kako je "grozno to što čini" Milanović.

"Grozno je da takvog tipa hrvatski politički sustav, na inicijativu Sabora, a prema odluci Ustavnog suda, od kojih obje moraju biti donesene dvotrećinskom većinom, ne može opozvati, ali kad bi se svi oglušili na besmislice što ih ovaj iznosi, one bi bile marginalne i zanemarive“, rekao ej Gjenero za portal Radiosarajevo.ba.

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

Utjecaj Putinova totalitarnog režima

Objašnjavajući ovu „političku pojavu“ dodaje kako je Viktor Ivančić ovih dana objavio fantastičnu persiflažu o navodnim noćnim morama predsjednika Milanovića.

"Od kojih je najgora da će jednog dana sazvati tiskovnu konferenciju, na koju mu neće doći niti jedan novinar, i ta će time on prestati postojati. Ne postoji bolja definicija Milanovićeva značenja i u domaćoj hrvatskoj, i u međunarodnoj političkoj areni od ove koju je dao Ivančić. Njegov utjecaj u političkoj areni je zanemariv, a jedino što može raditi to i radi – sustavno kontaminira politički prostor", navodi Gjenero.

Počelo je, podsjeća naš sagovornik, s „pogodovanjem nacionalističkim radikalima u Hrvatskoj, razaranjem centrističke politike i poticanjem populizma".

"Onda je od jedne tiskovne konferencije do naredne postajao sve očitiji utjecaj Putinova totalitarnog režima i njegovih interesa na Predsjednikov politički diskurs, a sada već neko vrijem sustavno i intenzivno zagađuje odnose između Hrvata i Bošnjaka i odnose u Bosni i Hercegovini općenito, i to istovremeno nastojeći slabiti uvjerljivost europskih i euroatlantskih političkih rješenja, i zagovarajući zaoštravanje postojećih društvenih konflikata i njihovo dovođenje do ruba sukoba koji ne isključuje upotrebu sile“, upozorava sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Nema izlaza

Paradoksalno, tvrdi Gjenero, da novinari ne prenose Milaovićeva naklapanja, "njihov bi utjecaj bio ravan nuli", jer on nema drugog instrumenta, "osim zagađivanja političkog diskursa, za provođenje svojih protudemokratskih ciljeva".

"Nažalost, taj je akter upao u spiralu iz koje nije moguće izaći, a jasno je da ruski režim svoje zatočenike ne otpušta tako lako (gledajte samo kako se jadni Vučić batrga), pa je jasno da će ovaj kao Predsjednik Republike Hrvatske i dalje činiti groznu štetu i svojoj zemlji, a i Bosni i Hercegovini“, zaključio je Gjenero u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije