Zloglasni upravnik logora "Gabela" Boško Previšić - Boko napokon iza rešetaka!

6
Radiosarajevo.ba
Zloglasni upravnik logora "Gabela" Boško Previšić - Boko napokon iza rešetaka!
Foto: Prtscr / Youtube / Boško Previšić

Piše: Faruk Vele

Bio je 14. novembar 2005. godine. U sudnici Kantonalnog suda Mostar čekao se početak suđenja Bošku Previšiću zvanom Boko, upravniku koncentracionog logora "Gabela", južno od Čapljine, jednog od zatočeničkih centara u sistemu tzv. Herceg-Bosne.

Previšić je optužnicom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) terećen za ratne zločine protiv bošnjačkih civila i ratnih zarobljenika, i to u razdoblju od 8. maja do 22. decembra 1993. godine.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

"Zvijer koja hoda"

Naime, on je 2. oktobra 1993. godine ubio Mustafu Obradovića, jednog od najmlađih pripadnika jedinice "Bregava" Armije RBiH u koga je pucao iz pištolja.  Nakon toga, dok je Obradovićevo tijelo ležalo na zemlji, Previšić je od jednog od stražara uzeo automatsku pušku i ispalio u njega još jedan rafal! 

Mustafa Obradović je ubijen samo zato što je Previšić pretresom kod njega pronašao komad hljeba i kutiju cigareta! Uvjeren da je gospodar života i smrti, Previšić je, naime, nešto ranije gladnim logorašima strogo zabranio unošenje hrane u logor, a posebno hljeba!?

Mustafa Obradović
Foto: Facebook: Mustafa Obradović

Prema mostarskoj optužnici, dvadesetak dana prije ovog užasnog zločina Previšić je, također, prišao šestorici zatočenih civila i bez ikakva povoda na njih pucao iz pištolja, pogodivši u lijevu natkoljenicu Asima Merdžu kojem je potom „uskratio pružanje medicinske pomoći“.

Usto, nije spriječio mnoge u isljeđivanju i zlostavljanju desetina zatvorenika. Uslijed silnih batina neki od logoraša su i podlegli. Riječ je o Enveru Šabanoviću, Hivdiji Dizdaru, Bajri Hasiću, Nursretu Elezoviću, Mirsadu Žuji, Ibri Raziću i Mustafi Beši.

Konačno, spočitavalo mu se i to da je više od hiljadu zatvorenika više mjeseci držao u neuvjetnim prostorijama-hangarima znanim kao "kec", "dvica", "trica" i "četvorka" .

"Uvlače stomake samo kako bi pokazali da su Hrvati zli ljudi", reći će te 1993. godine za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) Previšić, "uvrijeđen negativnom propagandom" o teškim uvjetima u logoru "Gabela".

Dvanaest godina kasnije, tog jutra 14. novembra 2005. godine, Previšić se nije pojavio u sudnici, iako je 7. oktobra uredno obaviješten o početku suđenja.

"Privedite osumnjičenog", izdao je naredbu predsjednik Sudskog vijeća, sudija Zoran Krtalić.

U Sudskom vijeću bio je i ugledni profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

Sudski policajci su otišli u mjesto Grabovine kod Čapljine, ali tamo, naravno, nisu pronašli optuženika. U kući su zatekli tek suprugu koja je kazala da je Boko dan ranije "otišao od kuće" i da "ne zna gdje je".

Četvorica zatočenika "Gabele", koji su tog dana u bili u sudnici kako bi se suočili sa svojim dželatom, ispričali su nam kako su "zvijer koja hoda", kako su zvali Previšića, i sami vidjeli u kafiću u Čapljini dan ranije.

Bijeg u Hrvatsku

Kao i bivši član Predsjedništva BiH i lider HDZBiH Ante Jelavić, mjesec dana ranije, Previšić je pobjegao u Hrvatsku. Do obližnjeg Metkovića trebalo mu je tek desetak minuta vožnje.

Raspisane su potjernice, ali, naravno, bez ikakvog rezultata.

Previšića se samo povremeno spominjalo kao tek jedan u nizu primjera bjegunaca od bh. pravosuđa koji su zloupotrebom dvojnog državljanstva izbjegli pravdu.

"Zašto Hrvatska štiti zločince?", bilo je jedno od najčešće spominjanih pitanja.

Autor ovih redaka pisao je i u julu 2007. godine kako se Previšić nalazio kod rodbine u susjednoj Hrvatskoj, a da se čak povremeno neometano kretao i na području Čapljine, ismijavajući tako bh. pravosuđe. Bio je siguran da ga lokalna policija neće hapsiti.

Tako je bilo do juna 2016. godine kada je iz Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Osijeku saopćeno da se nekadašnjeg upravnika logora sumnjiči "za psihičko i fizičko zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, te jedno ubistvo i nesprečavanje još sedam".  

Istragom mu je na teret stavljeno i poticanje ispitivača Sigurnosno-informativne službe (SIS), Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i podređenih čuvara na zlostavljanje zatočenika bošnjačke nacionalnosti.

Otkud Osijek? Ispostavilo se da Previšić u međuvremenu s juga Hrvatske preselio u Vinkovce, gdje ima redovna primanja, pa je slučaj iz BiH dat nadležnom sudu u istočnoj Hrvatskoj.

Od tada se o Previšiću, također, nije govorilo u javnosti. Ni u BiH, a još manje u Hrvatskoj.

Tragom saopćenja o istrazi otvorenoj sada već davne 2016. godine kontaktirali smo Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Osijeku i dobili potvrdu da je Previšić - pravomoćno osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini!

O tome javnost u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sada ima priliku prvi put saznati…

"Povodom Vašeg upita o statusu kaznenog predmeta protiv Boška Previšića navodim da je Županijski sud u Osijeku 24. travnja/aprila 2018. donio presudu pod poslovnim brojem K-Rz-1/2018-10 kojom ga je osudio zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina iz čl. 120.st.1. i čl. 122. OKZ RH na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) godina. Presuda je pravomoćna", kazao je za portal Radiosarajevo.ba zamjenik ŽDO u Osijeku Zvonko Kuharić.

Presuda suda u Osijeku

Navedeno nam je potvrdio i Miroslav Rožac, sudija i glasnogovornik Županijskoj suda Osijek.

Miroslav Rožac
Foto: Prtscr / Dnevnik.hr: Miroslav Rožac

“Opt. Boško Previšić, zvani Boko, rođen 27. siječnja/januara 1950. u mjestu Previš općina Neum, osuđen je zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 120. st. 1. OKZ RH, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina, u ovosudnom predmetu br. Krz-1/2018. Za naglasiti je da je kao mjesto počinjenja kaznenih djela naznačen Okružni vojni zatvor u Gabeli kod Čapljine u vremenskom periodu od 8. lipnja/juna do 22. prosinca/decembra 1993. Obnašao je dužnost ravnatelja Zatvora”, naveo je Rožac, potvrđujući da su žrtve "bošnjačke narodnosti".

Optuženik je, kako navodi, bio prisutan na glavnoj raspravi koja je zaključena 24. travnja/aprila 2018. godine.

“Optuženik je upućen na izdržavanje kazne zatvora prije pravomoćnosti presude rješenjem ovog suda br. Krz-1/2018 od 4. svibnja/maja 2018. Optuženik je priveden iz Zatvora u Osijeku u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu dana 4. lipnja/juna 2018. Citirana presuda postala je pravomoćna i izvršna 16. svibnja/maja 2018. Iz dopisa Kaznionice u Glini od 6. rujna/septembra 2018. proizlazi da optuženiku predviđeni istek kazne pada na dan 24. travnja/aprila 2026.”, naveo je Rožac.

Prema podacima iz Županijskog suda Osijek, Previšić je 18. oktobra 2021. iz Kaznionice u Glini premješten u Kaznionicu u Požegi – poluotvoreni odjel.

"Prema stanju u spisu poslovnog broja Ik I 207/2018 proizlazi da se imenovani i dalje nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici u Požegi", naveo je Rožac za Radiosarajevo.ba.

Tako, eto, 17 godina nakon bijega Previšića i 29 godina nakon njegovih zločina javnost možemo izvijestiti da je Boško Boko Previšić konačno tamo gdje je davno trebao biti  - iza rešetaka!

Osudilo ga je pravosuđe Republike Hrvatske. Boško Previšić više nije bjegunac od bh. pravosuđa u susjednoj državi, kako se još ponegdje navodi, već pravomoćno osuđeni ratni zločinac.

Kao i njegov zamjenik Nikola Andrun, kojeg je Apelaciono vjeće Sud BiH pravomoćno osudilo na 14 godina zatvora još 2014. godine.

Pravda i suočenje s prošlošću su važan uvjet mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Neka je vječni rahmet i slava svim žrtvama logora "Gabela" i drugih logora u tzv. Herceg-Bosni. Prisjetimo se njih i svih žrtava, ma kako se zvale i odakle dolazile.

Neka ovaj slučaj i drugi slični slučajevi budu opomena. Ne ponovilo se!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije