Otvorena izložba Rona Haviva o logorašima tokom rata u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba Rona Haviva o logorašima tokom rata u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ron Havivu nagrada za doprinos kulturi sjećanja

Fotografije Rona Haviva koje prikazuju stradanja logoraša zatočenih na području Prijedora, Mostara i Banja Luke tokom rata u Bosni i Hercegovini, izložene su u četvrtak uveče u galeriji "Endžio Hub" u Beogradu na izložbi pod nazivom "Sloboda".

"Vidjeti gubitak slobode izbliza – strah koji prožima svuda, želja za preživljavanjem, beskrajno čekanje na sljedeći korak i nada za konačno oslobađanje – je poražavajuće. Sloboda je nešto tako osnovno da bez nje ne može postojati ništa", izjavio je uoči otvaranja Haviv za BIRN putem e-pošte, prenosi Federalna.

Fotografije na izložbi prikazuju zarobljenike svih strana međuetničkog sukoba i imaju za cilj da potaknu dublje razumijevanje o tome kako su tokom rata u BiH zarobljenici bili maltretirani.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Mnoge Havivove fotografije, posebno njegove slike Arkanovih "Tigrova" postale su simbolične fotografije rata, a neke od njih su korištene na suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Trnopolje_godisnjica_AA6.jpg - undefined

AA: Trnopolje_godisnjica_AA6.jpg

Ovo nije prva Havivova izložba u Srbiji. Njegove fotografije jugoslovenskih sukoba 1990-ih su 2002. godine bile izložene u šest gradova i sve izložbe su bile propraćene incidentima – u nekim gradovima izložba je prekinuta, a u drugim je postavka trajala samo jedan dan.

U Novom Sadu su Havivove fotografije prikazane bez natpisa.

"Moj rad se uglavnom gledao kroz jednu prizmu, a ne kroz razumijevanje patnje koju su doživjeli svi ljudi iz bivše Jugoslavije", naglašava Haviv.

Izložba "Sloboda"koju organizuju kancelarije njemačke nevladine organizacije ForumZFD iz Beograda i Sarajeva i prijedorska Fondacija za izgradnju kulture sjećanja – IKS fondacija, biće otvorena od 10. do 16. juna od 12:00 do 20:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije