Izložba Rona Haviva u Beogradu: 30 godina od početka rata u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Izložba Rona Haviva u Beogradu: 30 godina od početka rata u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ron Haviv u Sarajevu

Izložba fotografija američkog fotografa i fotoreportera Rona Haviva "Sloboda" (Liberty) bit će otvorena danas u "Endžio habu" u Beogradu, povodom 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini.

"Ron Haviv poznat je širom svijeta i jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u 100 zemalja svijeta i fotografijom ispratio više od 25 ratnih sukoba", navodi organizator izložbe – njemački Forum ZFD, prenosi nova.rs.

"Fotografije Rona Haviva imaju posebnu težinu i značaj kada je riječ o zabilježenim scenama tokom ratnih godina u Bosni i Hercegovini, a posebno u okolini Prijedora, Banje Luke i Mostara", navodi se u saopćenju.

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Dodaje se da se fotografije koje će biti prikazane u Beogradu "tiču svih strana u ratu", da su "autentični dokumenti koji su nastajali kako bi izazvali momentalnu promjenu".

"Sada postoje kao dokazi, kao dokumenti historije i trebali bi biti podsjetnik svima onima koji su na vlasti, ali i onima koji su ih izabrali, o tome šta se može dogoditi kada stvari odu u određenom smjeru", piše u saopćenju.

Ron Haviv je devedesetih godina fotografisao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a kao važno svjedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu "Krv i med".

Arkanovci, Bijeljina 1992. godina - undefined

Foto: Ron Haviv: Arkanovci, Bijeljina 1992. godina

Njegove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade, čuvaju se u muzejima i galerijama, a korištene su i u sudskim procesima pred Haškim tribunalom.

Jedna od najautentičnijih fotografija Haviva jeste ona na kojoj se prikazuje brutalnost paravojnika Željka Ražnatovića Arkana, a nastala je u Bijeljini, 2. aprila 1992. godine.

Izložba će trajati od 10. do 16. juna 2022. godine, u periodu od 12 do 20 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije