!/ Udruženje logoraša Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95 na protestu ispred Tužilaštva

23. 06. 2022. u 09:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Za ratne zločine počinjene u Hadžićima po komandnoj odgovornosti osuđeni su Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić.

Neki od izvršilaca Ratko Gašović, Vlastimir Pušara, Boro Krsmanović, Rade Veselinović i Nemanja Jovičić

Udruženje logoraša "Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95" obilježili su 30. godišnjicu zločina nad logorašima općine Hadžići, a jutros su se pojavili na protestu ispred Tužilaštva BiH.

Sa protesta ispred Tužilaštva BiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa protesta ispred Tužilaštva BiH

Ekstremisti SDS-a sa tehnikom i mašinerijom tadašnje JNA izvršili agresiju na Hadžiće. U noći 10. na 11. maj u zgradu današnjeg Zavoda zdravstvenog osiguranja privedeni su prvi logoraši. Sa posla su odveli Bajru Mujića i Adila Mujića, koji su u podrumu te zgrade zadržani šest dana, mučeni, izgladnjivani i maltretirani.

U maju 1992. aktivira se jedan od najzloglasnijih logora smrt "Garaža". U prostor dimenzija tri puta pet metara zatvorili su 75 Bošnjaka i jednog Hrvata Božidara Horvata.

Pošto više nije mogao stati nijedan čovjek u logoru "Garaža", otvaraju drugi i najveći logor na području općine u dvorani KSC Hadžići koji je egzistirao od 15. maja do 23. oktobra.

Kroz njega je prošlo blizu 700 Hadžićana.

U pet autobusa 22. juna logoraše iz "Garaže" i KSC Hadžići prebacuju u logor u kasarnu "Slaviša Vajner-Čiča" u općini Novo Sarajevo i tu su ih zadržali tri dana. Zatim su odvojili 46 logoraša, odveli su i ubili i još nikada porodice nisu saznale gdje se nalaze njihove kosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)