Zloglasni upravnik logora "Gabela" Boško Previšić - Boko napokon iza rešetaka!

6
Radiosarajevo.ba
Zloglasni upravnik logora "Gabela" Boško Previšić - Boko napokon iza rešetaka!
Foto: Prtscr / Youtube / Boško Previšić

Piše: Faruk Vele

Bio je 14. novembar 2005. godine. U sudnici Kantonalnog suda Mostar čekao se početak suđenja Bošku Previšiću zvanom Boko, upravniku koncentracionog logora "Gabela", južno od Čapljine, jednog od zatočeničkih centara u sistemu tzv. Herceg-Bosne.

Previšić je optužnicom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) terećen za ratne zločine protiv bošnjačkih civila i ratnih zarobljenika, i to u razdoblju od 8. maja do 22. decembra 1993. godine.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Zvijer koja hoda"

Naime, on je 2. oktobra 1993. godine ubio Mustafu Obradovića, jednog od najmlađih pripadnika jedinice "Bregava" Armije RBiH u koga je pucao iz pištolja.  Nakon toga, dok je Obradovićevo tijelo ležalo na zemlji, Previšić je od jednog od stražara uzeo automatsku pušku i ispalio u njega još jedan rafal! 

Mustafa Obradović je ubijen samo zato što je Previšić pretresom kod njega pronašao komad hljeba i kutiju cigareta! Uvjeren da je gospodar života i smrti, Previšić je, naime, nešto ranije gladnim logorašima strogo zabranio unošenje hrane u logor, a posebno hljeba!?

Mustafa Obradović
Foto: Facebook: Mustafa Obradović

Prema mostarskoj optužnici, dvadesetak dana prije ovog užasnog zločina Previšić je, također, prišao šestorici zatočenih civila i bez ikakva povoda na njih pucao iz pištolja, pogodivši u lijevu natkoljenicu Asima Merdžu kojem je potom „uskratio pružanje medicinske pomoći“.

Usto, nije spriječio mnoge u isljeđivanju i zlostavljanju desetina zatvorenika. Uslijed silnih batina neki od logoraša su i podlegli. Riječ je o Enveru Šabanoviću, Hivdiji Dizdaru, Bajri Hasiću, Nursretu Elezoviću, Mirsadu Žuji, Ibri Raziću i Mustafi Beši.

Konačno, spočitavalo mu se i to da je više od hiljadu zatvorenika više mjeseci držao u neuvjetnim prostorijama-hangarima znanim kao "kec", "dvica", "trica" i "četvorka" .

"Uvlače stomake samo kako bi pokazali da su Hrvati zli ljudi", reći će te 1993. godine za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) Previšić, "uvrijeđen negativnom propagandom" o teškim uvjetima u logoru "Gabela".

Dvanaest godina kasnije, tog jutra 14. novembra 2005. godine, Previšić se nije pojavio u sudnici, iako je 7. oktobra uredno obaviješten o početku suđenja.

"Privedite osumnjičenog", izdao je naredbu predsjednik Sudskog vijeća, sudija Zoran Krtalić.

U Sudskom vijeću bio je i ugledni profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

Sudski policajci su otišli u mjesto Grabovine kod Čapljine, ali tamo, naravno, nisu pronašli optuženika. U kući su zatekli tek suprugu koja je kazala da je Boko dan ranije "otišao od kuće" i da "ne zna gdje je".

Četvorica zatočenika "Gabele", koji su tog dana u bili u sudnici kako bi se suočili sa svojim dželatom, ispričali su nam kako su "zvijer koja hoda", kako su zvali Previšića, i sami vidjeli u kafiću u Čapljini dan ranije.

Bijeg u Hrvatsku

Kao i bivši član Predsjedništva BiH i lider HDZBiH Ante Jelavić, mjesec dana ranije, Previšić je pobjegao u Hrvatsku. Do obližnjeg Metkovića trebalo mu je tek desetak minuta vožnje.

Raspisane su potjernice, ali, naravno, bez ikakvog rezultata.

Previšića se samo povremeno spominjalo kao tek jedan u nizu primjera bjegunaca od bh. pravosuđa koji su zloupotrebom dvojnog državljanstva izbjegli pravdu.

"Zašto Hrvatska štiti zločince?", bilo je jedno od najčešće spominjanih pitanja.

Autor ovih redaka pisao je i u julu 2007. godine kako se Previšić nalazio kod rodbine u susjednoj Hrvatskoj, a da se čak povremeno neometano kretao i na području Čapljine, ismijavajući tako bh. pravosuđe. Bio je siguran da ga lokalna policija neće hapsiti.

Tako je bilo do juna 2016. godine kada je iz Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Osijeku saopćeno da se nekadašnjeg upravnika logora sumnjiči "za psihičko i fizičko zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, te jedno ubistvo i nesprečavanje još sedam".  

Istragom mu je na teret stavljeno i poticanje ispitivača Sigurnosno-informativne službe (SIS), Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i podređenih čuvara na zlostavljanje zatočenika bošnjačke nacionalnosti.

Otkud Osijek? Ispostavilo se da Previšić u međuvremenu s juga Hrvatske preselio u Vinkovce, gdje ima redovna primanja, pa je slučaj iz BiH dat nadležnom sudu u istočnoj Hrvatskoj.

Od tada se o Previšiću, također, nije govorilo u javnosti. Ni u BiH, a još manje u Hrvatskoj.

Tragom saopćenja o istrazi otvorenoj sada već davne 2016. godine kontaktirali smo Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Osijeku i dobili potvrdu da je Previšić - pravomoćno osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini!

O tome javnost u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sada ima priliku prvi put saznati…

"Povodom Vašeg upita o statusu kaznenog predmeta protiv Boška Previšića navodim da je Županijski sud u Osijeku 24. travnja/aprila 2018. donio presudu pod poslovnim brojem K-Rz-1/2018-10 kojom ga je osudio zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina iz čl. 120.st.1. i čl. 122. OKZ RH na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) godina. Presuda je pravomoćna", kazao je za portal Radiosarajevo.ba zamjenik ŽDO u Osijeku Zvonko Kuharić.

Presuda suda u Osijeku

Navedeno nam je potvrdio i Miroslav Rožac, sudija i glasnogovornik Županijskoj suda Osijek.

Miroslav Rožac
Foto: Prtscr / Dnevnik.hr: Miroslav Rožac

“Opt. Boško Previšić, zvani Boko, rođen 27. siječnja/januara 1950. u mjestu Previš općina Neum, osuđen je zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 120. st. 1. OKZ RH, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina, u ovosudnom predmetu br. Krz-1/2018. Za naglasiti je da je kao mjesto počinjenja kaznenih djela naznačen Okružni vojni zatvor u Gabeli kod Čapljine u vremenskom periodu od 8. lipnja/juna do 22. prosinca/decembra 1993. Obnašao je dužnost ravnatelja Zatvora”, naveo je Rožac, potvrđujući da su žrtve "bošnjačke narodnosti".

Optuženik je, kako navodi, bio prisutan na glavnoj raspravi koja je zaključena 24. travnja/aprila 2018. godine.

“Optuženik je upućen na izdržavanje kazne zatvora prije pravomoćnosti presude rješenjem ovog suda br. Krz-1/2018 od 4. svibnja/maja 2018. Optuženik je priveden iz Zatvora u Osijeku u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu dana 4. lipnja/juna 2018. Citirana presuda postala je pravomoćna i izvršna 16. svibnja/maja 2018. Iz dopisa Kaznionice u Glini od 6. rujna/septembra 2018. proizlazi da optuženiku predviđeni istek kazne pada na dan 24. travnja/aprila 2026.”, naveo je Rožac.

Prema podacima iz Županijskog suda Osijek, Previšić je 18. oktobra 2021. iz Kaznionice u Glini premješten u Kaznionicu u Požegi – poluotvoreni odjel.

"Prema stanju u spisu poslovnog broja Ik I 207/2018 proizlazi da se imenovani i dalje nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici u Požegi", naveo je Rožac za Radiosarajevo.ba.

Tako, eto, 17 godina nakon bijega Previšića i 29 godina nakon njegovih zločina javnost možemo izvijestiti da je Boško Boko Previšić konačno tamo gdje je davno trebao biti  - iza rešetaka!

Osudilo ga je pravosuđe Republike Hrvatske. Boško Previšić više nije bjegunac od bh. pravosuđa u susjednoj državi, kako se još ponegdje navodi, već pravomoćno osuđeni ratni zločinac.

Kao i njegov zamjenik Nikola Andrun, kojeg je Apelaciono vjeće Sud BiH pravomoćno osudilo na 14 godina zatvora još 2014. godine.

Pravda i suočenje s prošlošću su važan uvjet mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Neka je vječni rahmet i slava svim žrtvama logora "Gabela" i drugih logora u tzv. Herceg-Bosni. Prisjetimo se njih i svih žrtava, ma kako se zvale i odakle dolazile.

Neka ovaj slučaj i drugi slični slučajevi budu opomena. Ne ponovilo se!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije