Žestoka debata pred kamerama o američkim sankcijama: 'Teški dani za vladajući režim u RS-u'

3
Radiosarajevo.ba
Žestoka debata pred kamerama o američkim sankcijama: 'Teški dani za vladajući režim u RS-u'
Foto: Federalna / Debata o američkim sankcijama

O sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Miloša Bukejlovića – za Dnevnik 3 su govorili politički analitičari Adnan Huskić i Stefan Blagić.

Kad su u pitanju sankcije, evidentno je kako postoji raskorak između onog što očekujemo od međunarodnih aktera, jer imamo refleksnu potrebu da SAD vrlo brutalno nastupaju, sklanjajući ljude i utječući na politiku vrlo direktno – kako se to dešavalo prije 15 godina, kazao je Huskić.

"Sada se zanemaruje činjenica da se radi drugačije – ovo su normalne aktivnosti koje države poput SAD-a i Velike Britanije, ali ne uz pratnju zemalja članica EU-a, provode prema pojedincima koji su identificirani kao neuralgične tačke", istakao je Huskić.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

On je podsjetio kako se kod sankcioniranih ne pojavljuje pitanje lične odgovornosti – već se pozivaju na to da da je ovo napad na RS i srpski narod, što je jedna standardna odbrana.

Blagić je dodao kako bi napad na RS i srpski narod bile sankcije RS-u i srpskom narodu – a uvedene su, zapravo, pojedincima na vlasti.

Pogledajte šta je o američkim sankcijama rekao bivši ambasador BiH u SAD

Pogledajte šta je o američkim sankcijama rekao bivši ambasador BiH u SAD

"To što se oni identifikuju sa RS-om – to je njihov problem. Ja njih tako ne doživljavam, oni za mene ne da nisu RS - nego su kontra svega toga", poručio je Blagić.

Blagić se osvrnuo i na Dodikov odgovor da ga nije briga za sankcije: "Ako je to sve tačno, zašto RS izdvaja ogroman novac za lobiranje u SAD-u?", prenosi federalna.

Normalne aktivnosti prema onima koji su identificirani kao neuralgične tačke

O sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Miloša Bukejlovića – za #Dnevnik3 su govorili politički analitičari Adnan Huskić i Stefan Blagić. Više na https://tinyurl.com/332axy97

Posted by federalna.ba on Tuesday, August 1, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije