Draško Stanivuković otkrio pravo lice i rekao šta misli o američkim sankcijama: 'Nisam sretan...'

6
Radiosarajevo.ba
Draško Stanivuković otkrio pravo lice i rekao šta misli o američkim sankcijama: 'Nisam sretan...'
Foto: Kolaž / Milorad Dodik, Draško Stanivuković

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, nekada žestoki protivnik Dodikovog režima, rekao je za RTRS da ne podržava uvođenje američkih sankcija vladajućim političarima bh. entiteta Republika Srpska.

"Јa sam protiv sankcija, ne podržavam takav pristup, podržavam Republiku Srpsku", kazao je Stanivuković, koji je i član Predsjedništva PDP-a.

On je kazao da o ovom pitanju mora da postoji jedinstven stav.

Nisu postigli dogovor sa SDA, SBiH i DF: NES izlazi samostalno na izbore u Kantonu Sarajevu

Nisu postigli dogovor sa SDA, SBiH i DF: NES izlazi samostalno na izbore u Kantonu Sarajevu

"Nisam sretan zbog sankcija. Bez obzira šta mislim o pojedinim ljudima sa liste sankcionisanih, a imam pravo na to, apsolutno sam za jedinstvo o tom pitanju i apsolutno protiv sankcija", rekao je Stanivuković.

On je kazao da je "nedopustivo kažnjavanje onih koji brane Republike Srpsku i njenu imovinu".

"Zamislite da vas neko kažnjava jer branite Republiku Srpsku od nametnutih odluka Ustavnog suda BiH... Vrlo je jasna poruka Zapada - ako branite svoje, imate sankcije, ako izdate, imate nagrade", kazao je Stanivuković.

Zatim je otkrio pravo lice i pored toga što je protivnik Dodikovog režima...

"Učinio bih isto da sam na mjestu zvaničnika Republike Srpske, pozicija na kojoj se nalaze iziskuje teške odluke i ja bih donosio i deset puta teže odluke ukoliko bi to bilo potrebno", naveo je on.

Podsjetimo, SAD su u ponedjeljak, 31. jula, kaznile sankcijama četvero najbližih saradnika lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, a na tom popisu su osobe koje obavljaju najviše dužnosti u BiH.

Američke sankcije, koje znače zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine, nametnute su članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku vlade RS Radovanu Viškoviću, predsjedniku entitetskog parlamenta Nenadu Stevandiću i ministru pravosuđa RS Milošu Bukejloviću, objavili su iz Ureda za kontrolu inozemne imovine (OFAC) koji djeluje pri Ministarstvu finansija SAD.

Milorad Dodik je pod američkim sankcijama još od 2017. godine, a četvero njegovih saradnika sada su na popisu sankcioniranih zbog “bespogovorne provedbe njegove secesionističke politike i ugrožavanja provedbe Daytonskog sporazuma”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije