Refik Lendo o sankcijama u RS: Pokazatelj da SAD stoji iza suvereniteta i sigurnosti BiH

5
AA
Refik Lendo o sankcijama u RS: Pokazatelj da SAD stoji iza suvereniteta i sigurnosti BiH
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Sjedinjene Američke Države (SAD) su prijatelj Bosne i Hercegovine, a sankcije visokim zvaničnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) su pokazatelj da SAD stoji iza suvereniteta i sigurnosti Bosne i Hecegovine, rekao je potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH (FBiH) Refik Lendo.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvela je sankcije zvaničnicima iz Republike Srpske zbog neustavnih i antidejtonskih akcija. Nadležne vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uvele su sankcije Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.

Lendo je istakao da je očekivao da i zemlje Evropske unije takođe poduzmu odgovarajuće mjere.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

"Sankcije jesu zakasnile, ali Sjedinjene Američke Države su vjerovatno procijenile da je to vrijeme sad, kada treba i ostatku rukovodstva Republike Srpske uvesti mjere koje su oni zaslužili. Realno, očekivao sam da i zemlje Evropske unije takođe poduzmu odgovarajuće mjere za sve ono što Republika Srpska i njeno rukovodstvo radi protiv dejtonske Bosne i Hercegovine, protiv Ustava, odluka visokog predstavnika", istakao je Lendo.

Mišljenja je da će se "oni dobro zamisliti, bez obzira što pokušavaju da djeluju kao da im je drago, da se raduju što su ušli u klub Milorada Dodika i ljudi koji su već pod sankcijama".

Komentari u RS-u na sankcije Dodikovim saradnicima: „Bar neka ih neko kazni, u prdekanu s njima...“

Komentari u RS-u na sankcije Dodikovim saradnicima: „Bar neka ih neko kazni, u prdekanu s njima...“

"One mjere koje očekuju Republiku Srpsku i njih će pokazati da im se to ne isplati. Sjedinjene Američke Države zaista jesu prijatelji Bosne i Hercegovine, stalo im je da se ovdje bolje živi ali istovremeno da Dejton, kakav god da je, treba da bude uzor ili postavka koju niko neće da narušava. Ovo je pokazatelj da Sjedinjene Američke Države stoje iza suvereniteta i sigurnosti Bosne i Hercegovine", naglasio je Lendo.

Podsjetio je da "dio Dodikovog društva više ne može da putuje u Sjedinjene Američke Države".

"Ali da su sankcije uvele i Francuska, Njemačka i zemlje Evropske unije, onda oni ne bi mogli dalje iz Republike Srpske. Sa ovakvim svojim ponašanjem, najvjerovatnije da će oni sebi uvesti taj dio embarga. Međutim, problem je što zbog stvari koje oni rade ispašta srpski narod i na neki način čitava Bosna i Hercegovina", rekao je Lendo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije