Tanja Topić: Sankcije trebaju potaknuti Tužilaštvo BiH i EU, slijede nam mjeseci bh. drame

2
Radiosarajevo.ba
Tanja Topić: Sankcije trebaju potaknuti Tužilaštvo BiH i EU, slijede nam mjeseci bh. drame
Arhiv / Tanja Topić

Još uvijek pristižu reakcije na jučerašnje odluke administracije Sjedinjenih Američkih Država da na američku „crnu listu“ budu uvršeni Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Radovan Višković, premijer Republike Srpske, kao i Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske. 

Entitet pod sankcijama

Podsjetimo, u skladu s Izvršnom uredbom 14033, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) po sankcijom su se našli najbliži saradnici Milorada Dodika, čelnika bh. entiteta RS.

Tanja Topić, ugledna novinarka, analitičarka i voditeljica ureda fondacije Friedrich Ebert u Banjoj Luci kaže kako se cjelokupno rukovodstvo entiteta, uključujući i članicu Predsjedništva BiH, našli su se pod sankcijama.

Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

„Svakom normalnom to je znak za uzbunu. Međutim, vidjeli smo isti način reakcije i prilikom stavljanja na listu direktora BIA u Srbiji Aleksandra Vulina. Taj odnos je ignorantski i ljudi koji se nađu na crnim listama bivaju u javnosti prikazani kao nacionalni heroji, ti „mali, ali ponosni ljudi“ koji su „pokazali zube daleko nadmoćnijoj sili“. Uopšte se ne postavlja pitanje uzroka i razloga za sankcionisanje“, ističe Topić.

SAD uvele sankcije Cvijanović, Viškoviću, Stevandiću i Bukejloviću: Poznato zbog čega

SAD uvele sankcije Cvijanović, Viškoviću, Stevandiću i Bukejloviću: Poznato zbog čega

Nije im svejedno

Međutim, Topić smatra „da je to predstava za javnost“.

„Nije im svejedno niti može biti svejedno. Da jeste, ne biste ulagali milione novca poreskih obveznika za lobiranje u zemlju, čija politika vas pred očima javnosti ne dotiče. Do sada sankcije nisu imale većeg efekta, a njihovi nosioci su se ponosno hvalili kako ionako ne putuju u SAD, pa im to ništa ne znači. Znamo neke koji si u vrijeme sankcija njihovim šefovima rado pozirali na fotografijama ispred Bijele kuće. Ove sankcije očito imaju za cilj potaknuti i Evropsku uniju, ali i Tužilaštvo BiH na promišljanje budućih koraka. Sve u svemu slijede nam teški mjeseci razrješenja bosanskohercegovačke drame“, dodala je Tanja Topić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije