Sjećate li se ove slike? Od 'svečane pozivnice' do sankcija SAD-a za Željku Cvijanović

5
Radiosarajevo.ba
Sjećate li se ove slike? Od 'svečane pozivnice' do sankcija SAD-a za Željku Cvijanović
Foto: RTRS / Željka Cvijanović i Snježana Dodik na inauguraciji Donalda Trumpa 2017. godine

Tadašnja premijerka bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović nekada se ponosila odlaskom u Washington, a danas je na crnoj listi SAD-a. 

Kao bomba je odjeknula fotografija iz januara 2017. godine na kojoj se mogu vidjeti Željka Cvijanović, tada premijerka RS-a, i Snježana Dodik, supruga predsjednika ovog entiteta. Fotografija je nastala u Washingtonu, na inauguraciji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. 

Cvijanović se tada hvalila, a vjerujemo da i danas ne razmišlja drugačije, da je dobila svečanu pozivnicu od Trumpove administracije da prisustvuje ovom događaju. 

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Ipak, Cvijanović i Dodik su prisustvovale inauguarciji kao i svi drugi koji su došli da podrže Trumpa, bez neke specijalne časti ili svečanosti. 

Samo šest godina kasnije, Željka Cvijanović se, zajedno sa suprugom njene saputnice u Washington, nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog, kako se navodi: "odgovornosti za ili saučesništvo ili zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju ili postupku kojim je opstruisana ili ugrožena provedba bilo kojeg regionalnog sporazuma u oblasti sigurnosti, mira, saradnje ili sporazuma o međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizama odgovornosti koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući Daytonski mirovni sporazum"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije