Oglasili se iz State departmenta: Zašto smo uveli sankcije Cvijanović, Viškoviću, Stevandiću...

6
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz State departmenta: Zašto smo uveli sankcije Cvijanović, Viškoviću, Stevandiću...
Foto: Vlada RS / Višković, Cvijanović, Stevandić i Dodik

Danas su Sjedinjene Države sankcionisale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u donošenju zakona u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS, kojim se podriva Ustav BiH, ujedno i Aneks Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Predložen od strane Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD, i predsjednik Republike Srpske, entiteta u BiH, ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u evroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH", poručio je Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta.

On navodi kako je "visoki predstavnik – vrhovni autoritet za tumačenje Daytonskog mirovnog sporazuma – je osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH".

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

"Uprkos nastojanja visokog predstavnika da se zakon poništi, Dodik je 7. jula 2023. godine potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu. Današnja objava o sankcionisanju nastavak je ranijih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD koje smo nametnuli radi promocije odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana. Nastavićemo pružati podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta.

Ministarstvo finansija SAD je na listu sankcionisanih lica uvrstilo predsjedavajućeg NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, zbog odgovornosti za ili saučesništvo ili zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju ili postupku kojim je opstruisana ili ugrožena provedba bilo kojeg regionalnog sporazuma u oblasti sigurnosti, mira, saradnje ili sporazuma o međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizama odgovornosti koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući Daytonski mirovni sporazum", zaključio je Miller.

Dodatne informacije o danas preduzetim aktivnostima dostupne su u saopštenju za medije američkog Ministarstva finansija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije