Davor Gjenero o novim sankcijama: Dodik je mrtav čovjek koji hoda, poruka i vladaru "srpskog sveta"

8
Radiosarajevo.ba
Davor Gjenero o novim sankcijama: Dodik je mrtav čovjek koji hoda, poruka i vladaru "srpskog sveta"
Foto: Printscreen / Davor Gjenero, Milorad Dodik

Kao i u drugim stvarima, brod američke politike, koji je ogroman, teško kreće i polako mijenja smjer, ali kad krene ploviti, teško ga je zaustaviti, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Davor Gjenero, ugledni politolog i regionalno prisutni politički analitičar nakon što je Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija (OFAC) danas uveo  sankcije Nenadu Stevandiću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću, bliskim saradnicima Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS. 

Sa Dodikom se više ne razgovara

I mada Dodik, očekivano, u prvim reakcijama likuje, Gjenero smatra da je mnogo toga jasno.

"Čini mi se da metafora s brodom najbolje opisuje ono što se sad događa Miloradu Dodiku. Protiv prekooceanskog broda ne da se boriti niti sitnim primitivnim lukavstvima, kakva su prenemaganje o promjeni politike, a još manje hajdučijom i zasjedama u zabiti", kaže sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Prema njegovim riječima, ta skala političkih rješenja može impresionirati regionalne obožavatelje Vladimira Putina i njegove "korisne budalaše", poput Dodikova hvarskog domaćina (Zorana Milanovića, op. A.), ali s broda američke politike ta se lukavstva i pokušaji hajdučkog suprotstavljanja niti ne primjećuju. 

"Svi koji se pokušaju pridružiti toj Dodikovoj hajdučiji, sada su nepoželjni američkoj politici, i vrlo je vjerojatno da će popis sankcioniranih samo rasti. S Dodikom se, po svemu sudeći, više ne razgovara. Poruke zato niti nisu upućene njemu, nego njegovom regionalnom gospodaru, samoproglašenom vladaru "srpskog sveta". Dodika Amerika smatra akterom koji je prešao preko ruba, pa je zato mrtav čovjek koji još hoda i nerazgovjetno mrmlja, ali više nitko utjecajan ne pokušava dešifrirati značenje tog mrmljanja. I on i njegovi sljedbenicu su "pročitani", "dešifrirani"", smatra Gjenero. 

Signal Vučiću

Prema njegovim riječima, strpljiva i spora američka politika za sada još šalje signale Vučiću.

Poruka na Twitteru: Evo kako je Milorad Dodik reagirao na sankcije njegovim političarima

Poruka na Twitteru: Evo kako je Milorad Dodik reagirao na sankcije njegovim političarima

"Ne shvati ih, u jednom će trenutku izgubiti interes za to da ubuduće dešifriraju njegove poruke. Kad je pak riječ o Milanoviću, njegove poruke niti sada nitko ne čita i ne dešifrira, jer je svima jasno što on želi poručiti, družeći se s akterima koje je američka politika stavila "izvan zakona". Budući da Hrvatska trenutno ima europsku i euroatlantističku izvršnu vlast, Milanović ne predstavlja problem niti opasnost nikome, ali sasvim sigurno nije niti onaj koji može promovirati i zaštititi interese onih s kojima je vrijednosno blizak i s kojima se rado druži", zaključuje Gjenero.

Podsjetimo, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu sankcionisanih lica uvrstio jednog zvaničnika sa državnog nivoa u Bosni i Hercegovini i tri zvaničnika u vlasti Republike Srpske, jednom od dva entiteta u sastavu BiH. 

"Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se obstruiše i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma", saopćeno je iz Ministarstva finansija SAD. 

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson izjavio je: 

"Ovakav postupak ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir podržan Daytonskim mirovnim sporazumom. Ovakvo ponašanje predstavlja dalju prijetnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspješnoj integraciji u evroatlantske institucije. Nastavićemo pružati podršku građanima Bosne i Hercegovine i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije