Davor Gjenero: Ovo je signal Schmidtu, došlo je vrijeme za eliminaciju Dodika iz političkog života!

14
Radiosarajevo.ba
Davor Gjenero: Ovo je signal Schmidtu, došlo je vrijeme za  eliminaciju Dodika iz političkog života!
Foto: N1 / Davor Gjenero

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, najavio je 9. marta 2023. novi zakon o imovini te je otvoreno zaprijetio secesijom Republike Srpske nakon što je Ustavni sud BiH 2. marta donio odluku o privremenoj mjeri i usvojio zahtjeve članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića, jedanaest zastupnika iz Predstavničkog doma BiH te pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa zakonom o nepokretnoj imovini RS.

Kako su ranije prenijeli mediji, Dodik je potpuno bijesan urlao o odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri po pitanju zakona o nepokretnoj imovini RS tvrdeći da će sad napraviti korak dalje.

„Nismo mi kreteni“

“Nema suda na svijetu, ustavnog, koji donosi privremenu mjeru. Nema ga na svijetu. Eto, ovaj nosi. Kakve bolan privremene mjere!? To donose redovni sudovi, kakav ustavni sud. Ali može, sve što je protiv RS može”, rekao je Dodik.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Potom je ponovo zaprijetio secesijom.

“Oni su izmislili prije 10-15 godina, glavno pitanje je bila vojna imovina. Iz toga su oni izvukli pitanje cijele imovine. I mi nešto pamtimo, a nismo mi kreteni ovdje. Da nam se oni smiju i otimaju… Odvojit ćemo RS ako nam budete otimali imovinu. A vi pričajte šta hoćete, Dodik secesija, Dodik ovo ono”, urlao je predsjednik RS.

Javnost je sistematskim aktivnostima Dodika, njegovih saradnika i širokog kruga njegovih pomagača dovedena u stanje „kuhane žabe“, odnosno navikavanja da se prijeti secesijom i ugrožavanjem države BiH, te da se provode aktivnosti u tom smislu.

Kako i ne bi kada je Dodik, kako reče Branislav Borenović, „apsolutni vladar BiH“, pa kontrolira i pravosuđe koje bi ga za ovakve aktivnosti (to nije samo retorika, iako je i retorika stvarnost političke sfere, kako bi rekao profesor Nerzuk Ćurak), trebalo procesuirati. S druge strane, međunarodna zajednica ga gađa saopćenjima s izrazima zabrinutosti!?

Ugledni regionalni politički analitičar i politolog, Davor Gjenero, podsjeća kako pretpostavka za sudjelovanje u političkom životu neke države i za obavljanje javnih funkcija - uvijek mora biti poštovanje konstitucionalnog poretka.

„Ustav i zakone ne mogu tumačiti i selektivno primjenjivati niti nositelji izvršne, niti akteri predstavničke odnosno zakonodavne vlasti, nego za to ovlaštene institucije, dakle Ustavni sud i sudovi kao kontrolna vlast i oni koji moraju brinuti da svi nosioci vlasti djeluju unutar okvira svojih ovlasti. Nepoštivanje Ustavnog suda i njegovih presuda u svakom demokratskom poretku signal je da akter koji to čini, mora biti eliminiran iz političkog života“, kazao je Gjenero za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, sustavno kršenje načela ustavnosti „morao bi biti signal Visokom predstavniku Christianu Schmidtu „da je došlo vrijeme za primjenu Bonskih ovlasti i eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života“.

Ozbiljna pogreška

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Gjenero je komentirao dugogodišnji kurs međunarodne zajednice da na Dodikove prijetnje ugrožavanjem države i mira - odgovara ustupcima čovjeku koji je 2006.

„Uvjerenje da je aktera, kakav je Dodik, koji ne pripada ustavnom luku i koji ne participira na elementarnim demokratskim vrijednostima, moguće držati pod kontrolom povremenim popuštanjima i kompromisima s njim, ozbiljna je pogreška koja dovodi u pitanje ustavni poredak i njegovu održivost. S takvim akterima, koji sustavno dovode u pitanje temeljen demokratskog poretka i održivosti jedinstvene države, kompromisi nisu mogući, jer svako popuštanje znači pobjedu principa rastakanja države“, zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije