OHR se oglasio nakon uvođenja sankcija političarima iz RS: "Ne bi trebalo biti iznenadujuće..."

9
Radiosarajevo.ba
OHR se oglasio nakon uvođenja sankcija političarima iz RS: "Ne bi trebalo biti iznenadujuće..."
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

OHR pozdravlja mjere koje je poduzelo američko Ministarstvo finansija u cilju jačanja vladavine prava i zaštite ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini od drskih pokušaja da se ugrozi rad institucija, kao i stabilnost zemlje i do sada postignute reforme, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH nakon uvođenja sankcija političarima iz bh. entiteta RS.

"Ne bi trebalo biti iznenadujuće da se zvaničnici na državnom i entitetskom nivou koji su doprinijeli usvajanju zakona u Narodnoj skupštini RS s namjerom da se pokuša ugroziti autoritet Ustavnog suda BiH, suočavaju sa sankcijama budući da su njihovi postupci bili direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, također pritom narušavajući vladavinu prava u trenutku kada je Bosni i Hercegovini pružena generacijska šansa da napravi konkretne korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", naveli su iz OHR-a.

Podsjetimo, u ponedjeljak su Sjedinjene Države sankcionisale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u donošenju zakona u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS, kojim se podriva Ustav BiH, ujedno i Aneks Daytonskog mirovnog sporazuma.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Ministarstvo finansija SAD je na listu sankcionisanih lica uvrstilo predsjedavajućeg NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića.

"Predložen od strane Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD, i predsjednik Republike Srpske, entiteta u BiH, ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u evroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH", poručio je Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije