Pogledajte šta je o američkim sankcijama rekao bivši ambasador BiH u SAD

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte šta je o američkim sankcijama rekao bivši ambasador BiH u SAD
Foto: Arhiv / Donald Trump i Bojan Vujić

Sankcije nisu način kako bi BiH trebalo da funkcioniše i SAD šalju jako lošu poruku.

Ovo je o američkim sankcijama liderima iz Republike Srpske rekao Bojan Vujić (SNSD), bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama za RTRS.

Vujić tvrdi da ovo nije neočekivan potez Amerike, ako se zna kakav je njihov stav i odnos prema Republici Srpskoj.

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

"Mislim da se neće smanjiti političke tenzije u BiH. Sjećam se u jednom razgovoru sa visokim američkim zvaničnikom kad sam ga pitao zašto pokušavaju da oduzmu imovinu Republike Srpske s obzirom da joj to pripada Dejtonom, on je rekao da nije advokat i da nema odgovora na to pitanje. Mislim da sam vam time sve rekao", kazao je Vujić te naglasio da su lideri iz RS uvijek branili interese svog naroda, Ustav i Daytonski sporazum.

Podsjetimo, SAD su u ponedjeljak, 31. jula, kaznile sankcijama četvero najbližih saradnika lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, a na tom popisu su osobe koje obavljaju najviše dužnosti u BiH.

Američke sankcije, koje znače zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine, nametnute su članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku vlade RS Radovanu Viškoviću, predsjedniku entitetskog parlamenta Nenadu Stevandiću i ministru pravosuđa RS Milošu Bukejloviću, objavili su iz Ureda za kontrolu inozemne imovine (OFAC) koji djeluje pri Ministarstvu finansija SAD.

Milorad Dodik je pod američkim sankcijama još od 2017., a četvero njegovih saradnika sada su na popisu sankcioniranih zbog “bespogovorne provedbe njegove secesionističke politike i ugrožavanja provedbe Daytonskog sporazuma”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije