Zbog bolesti: Odgođeno suđenje Vikiću, Pušini i drugima

E. H.
Zbog bolesti: Odgođeno suđenje Vikiću, Pušini i drugima
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Vikić
Dragan Vikić, Jusuf Pušina i drugi sutra su se, na novom ročištu, trebali ponovo naći pred Sudom BiH zbog suđenja u predmetu "Veliki park", no novo ročište je odgođeno.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrđene su iz Odjeljenja za informiranje javnosti Suda BiH, gdje su nam kazali da je suđenje odgođeno zbog bolesti jednog od advokata odbrane.

Dodali su i da je novi termin ročišta 11. maj, te da će tada Vikić, Pušina i drugi izaći pred Sud BiH.

Podsjećamo, protiv Vikića i Pušine u ovom predmetu optužnica je podignuta 29. decembra 2016. godine, da bi zatim bila potvrđena 13. januara ove godine. Osim njih dvojice optužnicom su obuhvaćeni Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, bivši pripadnici jedinice Juke Prazine.

Svi optuženi u ovom slučaju 27. februara negirali su optužnicu Tužilaštva BiH, prema kojoj se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

Tačnije, terete se da su bili informirani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanja tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije