Počelo suđenje Vikiću, Pušini i drugima, odbrana se žalila: Dokazi su nezakoniti

E. H.
Počelo suđenje Vikiću, Pušini i drugima, odbrana se žalila: Dokazi su nezakoniti
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv/ Dragan Vikić
U Sudu Bosne i Hercegovine čitanjem optužnce i izlaganjem uvodnih riječi optužbe i odbrane počelo je suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini i dvojici pripadnika rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Odbrana je na današnjem suđenju uložila nekoliko pritužbi na rad Tužilaštva, a to je za Radiosarajevo.ba potvrdio i Fahrija Karkin, advokat Dragana Vikića.

"Danas je bila takozvana statusna sjednica. Kada je riječ o uvodnim riječima odbrane, mi smo izložili tri osnovna prigovora koji se odnose na zakonitost dokaza. Mi tvrdimo i dokazivat ćemo tokom krivičnog postupka da je 115 dokaza nezakonito. Druga stvar koja je problematizirana jeste primjena strožijeg krivičnog zakona u odnosu na sve optužene u ovom predmetu. A treća je nedostavljanje određenih dokaza, odnosno, papira iz Tužilaštva odbrani", kazao nam je Karkin.

On je dodao i da je sud danas naredio Tužilaštvu da se ti dokazi dostave odbrani, nakon čega će odbrane imati priliku da daju opširniju uvodnu riječ.

Podsjećamo, Vikić i Pušina, zajedno sa specijalcima Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem optuženi su u slučaju "Veliki park", a terete se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici stoji da su Uzunović i Čovčić, kao pripadnici jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice sudjelovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformiranu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju počiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da počinitelji krivičnog djela budu sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije